Prepoznavanje vršnjačkog nasilja

VIDEO K9: "Naučimo decu da poštuju druga" naziv je tribine o vršnjačkom nasilju, koje je na inicijativu Udruženja građana "Šta žene žele" održana u privatnoj Srednjoj školi BIT Biznis i IT skull, na kojoj su, osim učenika, bili prisutni i nastavnici i njihovi roditelji.

0
472

Vršnjačko nasilje, iako ne može biti iskorenjeno, može biti suzbijeno, što je i osnovni cilj Udruženja građana “Šta žene žele”.

Takođe se, kako kažu, deci koja su na bilo koji način maltretirana može pomoći tako što će biti upućena kome da se u tom slučaju obrate i ko će ih zaštiti od nasilnika.

“Činjenica je da je nasilje je u našem društvu postalo do te mere normalno i svakodnevno da ga deca uopšte ne prepoznaju i ne registruju kao nasilje. Normalno im je da dobijaju batine, normalno im je da im otmu sendvič, novac, na sportu da se potuku i ta deca ne znaju kome da se obrate, tj. nemaju kome da se obrate”, rekla je Slobodanka Šatara iz UG “Šta žene žele”.

Članice Udrženja svesne se da ne mogu ništa rešiti bez pomoći društva u celini. Deca moraju imati podršku odraslih, a naročito moraju imati nekoga kome s poverenjem mogu da se obrate, izlože problem vršnjačkog nasilja, a da prethodno imaju svest o svim nijansama vršnjačkog nasilja.

U srednjoj školi u kojoj je tribina održana kažu da tu nema vršnjačkog nasilja.

“Vršnjačko nasilje je važan socijalni problem u našem okruženju, međutim u našoj školi, kao i svaka druga ima već utvrđen protokol o postupanju u slučaju pojave vršnjačkog nasilja. I mogu da se pohvalim da 12 godina mi uspešno radimo na tome da preveniramo sve oblike nasilja i nismo do sada zabeležili, ali postoji oformljen tim za prevenciju nasilja”, navela je Anita Rakita, školski psiholog.

Prema njenim rečima, statistički podaci pokazuju da je svako peto dete izloženo različitim oblicima nasilja, bez obzira da li je ono fizičko, emocionačno ili socijalno, pa čak i internet nasilje, koje se kod nas pokazalo kao najrasprostranjenije. Iz svih tih razloga bitna je što šira edukacija stanovništva.

“Iz preventivnih razloga mi smo prepoznali ovaj skup i svake godine naša škola organizuje na razne teme predavanja, da li vršnjačkog nasilja ili narkomanije. Dovodimo psihologe iz Crvenog krsta i iz kriminalističke policije koji održe predavanje, ne samo deci, nego i roditeljima”, kazao je Sava Simić, direktor Srednje škole BIT Biznis i IT skull.

Prevencija i edukacija su najvažniji, slažu se svi koji su u kontaktu s decom. Važan segmen su, međutim i roditelji koji moraju imati iskren i svakodnevni razgovor sa svojom decom, kako bi se međusobno poverenje negovalo i kako bi se na vreme reagovalo na bilo koji oblik nasilja nad njihovom decom, istaknuto je na tribini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.