Prepoznati signale zavisnosti

VIDEO K9: Rizik od odavanja porocima kao što su droga, alkoholizam i kockanje je itekako prisutan među mlađom populacijom što veoma zaokuplja pažnju stručnjaka koji se bave ovim temama. Posebno zabrinjava to što među srednjoškolcima raste broj konzumenata psihoaktivnih supstanci.

0
141

Zabrinjavajući rezultati ovogodišnjeg istraživanje Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti “Vita” pokazuju da je sve više mladih koji su izloženi ili su u prilici da probaju drogu, alkohol i kockanje.

Podaci govore da je svaki šesti srednjoškolac probao neku od psihoaktivnih supstanci. Čak 92,7 posto mladih je imalo iskustva sa alkoholom pre punoletstva, a njih 55 posto u uzrastu od 15. do 18. godine se susrelo sa kockanjem. Problemi se, najčešće, ne prepoznaju na vreme.

“Sa druge strane, govorimo o faktoru čovek, imamo pored onog što smo malopre pričali, a to je taj pogrešan stav, pogrešna informisanost o tome na šta nailaze i da u tome nije zapravo rešenje, nego naprotiv zlo koje će ih još više i još dalje odmaknuti od tog rešenja”, rekao je Stevan Kvas, psiholog.

Kako je naveo, problem predstavlja i to što mladi prave pogrešnu podelu na “lake” i “teške” droge, a to je velika zabluda, jer su sve one opasne po zdravlje. Porodica bi morala da bude bolje obaveštena o rizicima koje nose bolesti zavisnosti, smatra on i da na vreme prepozna signale upozorenja kod mladih.

“Roditelji, iz neznanja najčešće, ne vide o čemu se to radi. Poveruju svojoj deci koja im daju neki izgovor kako su malo više popili alkohola i da su se otrovali nekom hranom ili da ih boli stomak iz ovog ili onog razloga. I prosto žele da veruju da se to baš njihovom detetu neće dogoditi. Ali, kao što znamo, ako pogledamo taj uzrast od 15 do 30 godina 59 posto mladih je ponuđeno. Praktično, više nego pola je šansa da će svako to dete u periodu odrastanja biti ponuđeno. E, sad kada već dođe do te situacije mnogo je teže reći “ne” nego kada se o tome priča na nekom času psihologije ili iz građanskog vaspitanja”, kazao je Kvas.

Korišćenje psihoaktivnih supstanci je na neki način izazov odrastanja, kažu stručnjaci i upozoravaju na laku dostupnost droga ovom delu populacije.

Mladi vole, kako je rečeno, da se ističu po nečemu među svojim vršnjacima ili žele da reše neki problem usled čega, nažalost, često biraju pogrešan način da to urade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.