Preporuke kriznog štaba

VIDEO K9: Za ulazak u Srbiju od petka neće biti potreban negativan test na korona virus, preporuka je kriznog štaba sa današnje sednice na kojoj je analizirana trenutna situacija pandemije Covid 19.

20

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u našu zemlju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane.

Svim osobama koje ulaze u Srbiju biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

Krizni štab doneo je i preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

Odlučeno je i da će pi-si-ar testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštati šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije, dok će za studente i maloletna lica ono i dalje biti besplatno.

Imajući u vidu trenutnu epidemilošpku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za kovid bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada.

Medicinski radnici moći će da rade u njima tek nakon testiranja na koronavirus i negativnog rezultata. Nova zgrada Kliničkog centra u Nišu počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, u kriznom štabu ističu da nikada nisu preporučili sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera nije u planu.

Članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apelovali su na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena te da se i dalje pridržavaju osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance.

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 časa potvrđena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminula su još 3 pacijenta pa je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva u Srbiji 234.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.