Preporuke Batuta za ishranu školaraca

VIDEO K9: Institut "Batut" dao je preporuke za ishranu školaraca, uz napomenu da je doručak koji se često zaboravlja obavezan.

0
9

Institut “Dr Milan Jovanović Batut” dao je preporuke za ishranu dece školskog uzrasta, u kojima je navedeno da je pre polaska u školu obavezan doručak, dok veliki odmor treba iskoristiti za užinu.

“Batut” navodi da užina ne može da bude prvi obrok u toku dana, kao ni zamena za doručak. Jutarnja užurbanost nije opravdanje za nespremanje doručka koji mogu da čine ovsene ili kukuruzne pahuljice, sendvič sa pilećim ili ćurećim prsima, jedno do dva parčeta hleba sa namazom i kuvano jaje, poručuju iz Batuta. Među decom školskog uzrasta društveno je prihvatljivo da užinu kupuju za vreme velikog odmora, ali “Batut” ukazuje da ta navika može da se ispravi ako deca učestvuju u odabiru i pripremi užine koju će nositi u školu. Užinu mogu da čine i voće, žitarice, jogurt, orašasto voće ili štanglica od žitarica, lanene, ovsene ili ražane galete. Ukoliko dete ide u školu pre podne, dodaju, ručak bi trebalo da bude po dolasku kući, a ukoliko ide popodne, dete bi trebalo da ruča pre odlaska u školu. U pripremi obroka prednost treba dati kuvanju, dinstanju i pečenju, a pohovanu i prženu hranu bi trebalo izbegavati. Isto tako, pored supe ili čorbe, ručak bi trebalo da čine meso ili riba, povrće i salata ili kuvano jelo. Pored ovoga, institut “Batut” podseća i na važan dnevni unos vode kao i na to da deca pravilne navike u vezi sa ishranom stiču u porodici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.