Preporuka Komisije: Ustaški pozdrav protivustavan, osim u posebnim prilikama

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" je protivustavan, ali se u posebnim situacijama može koristiti kao izuzetak od pravila, vezano uz nastradale pripadnike jedinice "Hrvatske odbrambene snage" (HOS) u ratu '90-tih, dok korišćenje crvene zvezde petokrake nije sporno, neki su od danas predstavljenih preporuka Komisije Vlade Hrvatske za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima.

0
344

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao da je pozdrav “Za dom spremni” koji se nalazi na spomen-ploči udruženja dobrovoljaca HOS-a koja je krajem 2016. postavljena u Jasenovcu, a potom premeštena Novsku i koji je deo zvaničnog grba HOS-a, suprotan Ustavu Hrvatske.

“Tu nema nikakvih dilema i Komisija je jasno to rekla u svojim preporukama, ali je uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama može koristiti kao izuzetak uz prethodno propisano dopuštenje”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da će vlada detaljno proučiti preporuke koje su napisane na tridesetak strana i imaju dva dela opšti o ključnim pojmovima s kojima se hrvatsko društvo suočavalo za vreme vladavine totalitarnih režima i deo koji se odnosi na pravno regulisanje simbola totalitarnih režima.

Komisija, u javnosti nazvana komisijom za suočavanje s prošlošću, formirana je pre godinu dana kao odgovor Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice na postavljanje spomen-ploče za 11 poginulih u ratu ’90-tih sa uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu, u blizini ustaškog logora iz Drugog svetskog rata. (Agencije, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.