Preporođeno jezero u Kameničkom parku

VIDEO K9: Jedino preostalo jezero u Kameničkom parku koje potiče iz vremena osnivanja parka, staro dva i po veka, do kraja septembra bi trebalo da dobije novo ruho, kažu u Gradskom zelenilu.

587

Najveći deo radova na obnovi jedinog preostalog jezera u Kameničkom parku je završen, kažu u JKP ,,Gradsko zelenilo”.

Nakon hortikulturnog uređenja, radovi na ovom jezeru trebalo bi da budu gotovi do kraja ovog meseca.

“Mnogi Novosađani, posebno oni mlađi, i ne znaju da se ovo jezero nalazi u ovom spomeniku prirode uz sam most Slobode. Gradsko zelenilo, uz pomoć sredstava Pokrajine i Grada uložilo je velike napore da obnovi ne samo ovo jezero nego i ceo Kamenički park, a radovi su uveliko u toku poslednje dve godine”, rekao je Ivan Nožinić, portparol JKP Gradsko zelenilo.

Prošle godine je ovo jezero spašeno od propadanja, jer je prema rečima Nožinića, bilo je u jezeru mnogo smeća i rastinja iz jezera. Iskrčeno je i samoniklo rastinje u blizini izvora vode kojom se puni.

“To je sve očišćeno, rađeno je takozvano izmuljavanje i omogućen pristup izvorskoj vodi koja izvire na nekih 10 do 15 metara iznad jezera i puni ga. Jezero se dakle puni izvorskom vodom i atmosferskim padavinama. Ono što sledi u narednom periodu, kada bude završeno betoniranje staza i postavljanje rasvete u parku, kao i obnova toaleta, je hortikulturno uređenje okoline jezera i samog jezera”, kazao je Nožinić.

Radnici ,,Gradskog zelenila” trenutno rade na krčenju podrasta u delu ovog zaštićenog prirodnog dobra koje se prostire prema Dunavu. Njihov cilj je, kako kažu, da Kamenički park bude otvoren za posetioce tokom cele godine, a ne samo za Prvomajske praznike, kao što je to sada slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.