Preminuo Vladimir Bukovski, sovjetski pisac i disident

Sovjetski disident i pisac Vladimir Bukovski preminuo je u nedelju u Kembridžu, u Engleskoj, u 76 godini.

125

Bukovski je, kako je saopšteno, umro od zastoja srca u bolnici, a njegovo zdravlje poslednjih godina bilo je loše.

Bukovski je bio poznat u disidentskom pokretu u SSSR-u, a 1972. godine osuđen je na dve godine zatvora i pet godina u egzilu zbog „antisovjetskog aktivizma“, prenosi TASS.

Od 1976. godine je živeo u Engleskoj.

Vladimir Konstantinovič Bukovski rođen je 30. decembra 1942. Od kraja 1950-ih do sredine 1970-ih bio je istaknuta ličnost sovjetskog disidentskog pokreta, dobro poznat u zemlji i inostranstvu. Ukupno je proveo dvanaest godina u psihijatrijskim zatvorima-bolnicama, radnim logorima i zatvorima Sovjetskog Saveza.

Nakon što je krajem 1976. proteran iz SSSR-a, Bukovski je ostao javni kritičar sovjetskog sistema i nedostataka njegovih nasledničkih režima u Rusiji. Aktivista, pisac, i neurofiziolog, proslavio se kampanjom razotkrivanja političke zloupotrebe psihijatrije u Sovjetskom Savezu.

Član međunarodnog savetodavnog saveta Memorijalne fondacije za žrtve komunizma, direktor Fonda zahvalnosti koji je osnovan 1998. u znak sećanja i podrške bivšim disidentima i član Međunarodnog saveta Fondacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku, Bukovski je bio stariji saradnik Instituta Cato u Vashingtonu.

Vladimir Bukovski je 2001. dobio medalju za slobodu Truman-Reagan, koju od 1993. godine svake godine dodeljuje Memorijalna fondacija žrtvama komunizma. (Agencije, Wikipedia)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.