Preminuo Vladimir Bukovski, sovjetski pisac i disident

Sovjetski disident i pisac Vladimir Bukovski preminuo je u nedelju u Kembridžu, u Engleskoj, u 76 godini.

75

Bukovski je, kako je saopšteno, umro od zastoja srca u bolnici, a njegovo zdravlje poslednjih godina bilo je loše.

Bukovski je bio poznat u disidentskom pokretu u SSSR-u, a 1972. godine osuđen je na dve godine zatvora i pet godina u egzilu zbog „antisovjetskog aktivizma“, prenosi TASS.

Od 1976. godine je živeo u Engleskoj.

Vladimir Konstantinovič Bukovski rođen je 30. decembra 1942. Od kraja 1950-ih do sredine 1970-ih bio je istaknuta ličnost sovjetskog disidentskog pokreta, dobro poznat u zemlji i inostranstvu. Ukupno je proveo dvanaest godina u psihijatrijskim zatvorima-bolnicama, radnim logorima i zatvorima Sovjetskog Saveza.

Nakon što je krajem 1976. proteran iz SSSR-a, Bukovski je ostao javni kritičar sovjetskog sistema i nedostataka njegovih nasledničkih režima u Rusiji. Aktivista, pisac, i neurofiziolog, proslavio se kampanjom razotkrivanja političke zloupotrebe psihijatrije u Sovjetskom Savezu.

Član međunarodnog savetodavnog saveta Memorijalne fondacije za žrtve komunizma, direktor Fonda zahvalnosti koji je osnovan 1998. u znak sećanja i podrške bivšim disidentima i član Međunarodnog saveta Fondacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku, Bukovski je bio stariji saradnik Instituta Cato u Vashingtonu.

Vladimir Bukovski je 2001. dobio medalju za slobodu Truman-Reagan, koju od 1993. godine svake godine dodeljuje Memorijalna fondacija žrtvama komunizma. (Agencije, Wikipedia)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.