PREMINUO SLIKAR BORA ILJOVSKI

Istaknuti slikar Bora Iljovski preminuo je u ponedeljak u 71. godini, saopštio je danas Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Sahrana istaknutog umetnika biće održana sutra u 13 sati na Centralnom groblju u Beogradu.

807

Svojim stvaralačkim opusom Iljovski je obeležio drugu polovinu 20. veka na jugoslovenskom umetničkom prostoru kao jedan od najautentičnijih i najboljih protagonista slikarskog modernizma.

Iljovski je rođen 17. jula 1942. u Drenovi kod Florine (Egejska Makedonija, Grčka).

Nakon okončanja građanskog rata u Grčkoj 1949. godine sa ostalim izbeglicama biva prinudno iseljen u Poljsku, a u Beograd dolazi 1956. Akademiju za likovne umetnosti završava 1968. godine u klasi profesora Đorđa Bošana, kod koga pohadja i specijalni tečaj kao jedini student u klasi, piše Blic.

U MSU podsećaju da su rana dela ovog umetnika stilski bliska krugu beogradske nove figuracije, a da je za razumevanje stvaralačkog opusa Iljovskog značajan period eksperimentisanja s trakama od različitog materijala.

[quote_box_center]Krajem 70-ih i 80-ih nastaju najznačajnija dela ovog umetnika: Nikad prevaziđeno, Uznemireni šablon, Na crnom polju, Lična svita, Žuti crtež na crvenom polju itd. To je i vreme njegove pune afirmacije na jugoslovenskoj sceni, što potvrđuje izbor za jugoslovenskog predstavnika na 41. Bijenalu u Veneciji (1982).[/quote_box_center]

Njegovi radovi su predstavljeni na više od 20 samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu priredio je 2006. godine retrospektivnu izložbu Bore Iljovskog, na kojoj je prikazano preko sto njegovih dela, navodi Blic.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja uključujući Nagradu za slikarstvo na izložbi ULUS 68 (1968), Otkupnu nagradu grada Čačka na 15. Memorijalu Nadežde Petrović (1989), Nagradu Gorki list kompanije Sinalko za ostvarenje u oblasti kulture i umetnosti (2006), Politikinu nagrada za likovnu umetnost iz Fonda Vladislav Ribnikar (2007) itd.

Dela mu se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Nacionalnoj galeriji u Berlinu, Muzeju likovnih umetnosti u Budimpešti, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Muzeju Zepter u Beogradu, kao i u brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.