Preminuo Lik Montanjer, nobelovac koji je oktrio virus HIV

Francuski virusolog i Nobelovac Lik Montanjer, čovek koji je otkrio HIV, umro je u 89. godini u jednom pariskom predgrađu, javio je Njujork tajms, a prenosi televizija N1.

0
25

Veliku slavu je stekao otkrivanjem virusa koji izaziva sidu, ali se u kasnijim godinama udaljio od kolega, upuštajući se u neobične eksperimente koji su doveli u pitanje osnovna načela nauke.

Tokom pandemije koronavirusa bio je otvoreni protivnik vakcina. Nobelovu nagradu dobio je 2008. za istraživanja HIV-a, a što se tiče koronavirusa, tvrdio je da je nastao veštačkim putem.

„Bolest kovid-19 stvorena je u laboratoriji u Vuhanu, koja se specijalizovala za istraživanje koronavirusa još od prošle decenije. Naučnici su verovatno u njega ubacili RNK iz HIV u potrazi za vakcinom protiv tog virusa, pa je došlo do manipulacije. Ne znam kako je virus izašao iz laboratorije, možda je za to kriv nekakav čarobnjak“, rekao je 2020.

Montanjer u gostovanju na TV CNEWS. Njegove izjave podigle su puno prašine, a te tvrdnje demantovali su sa Pasterovog instituta u Parizu, na kojem je u vreme otkrivanja HIV-a 1983. bio načelnik Odeljenja za virusnu onkologiju.

Bio je više od deset godina u sukobu sa naučnom zajednicom. Nakon što je primio Nobelovu nagradu, Montanje je 2009. rekao da je jak imunitet dovoljan u borbi s HIV koji je istraživao veći deo karijere. Nakon toga je izneo teoriju da voda ima pamćenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.