Preminuo Ika Bašić

Jugoslovenski i srpski epizodni filmski i pozorišni glumac, te televizijski radnik Ilija Ika Bašić preminuo je u 92. godini.

0
16

Bašić je bio organizator filmske proizvodnje i direktor filma u više projekata TV Novi Sad, a imao je i zapaženu profesionalnu ulogu u konstituisanju filmske produkcije u Vojvodini. 

Radio kao saradnik i glumac-epizodista u pozorištima Sombora, Čačka i Banja Luke. Bio je jedan od osnivača Udruženja filmskiih (i televizijskih) radnika Vojvodine, a od 1971. godine je imao status samostalnog umetnika.

Bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTNS i urednik posebnih programskih projekata od 1975.

Udruženje novinara Vojvodine i novih medija 2021. dodelilo mu je Nagradu “Dimitrije Davidović” za životno delo.

Studentkinja produkcije Akademije umetnosti u Novom Sadu Tamara Trninić posvetila mu je film “Ko je sad taj Ika Bašić” čija je premijera održana prošle godine u Kulturnom centru Novog Sada.

Krajem 2023. godine u Arhivu Vojvodine priređena je izložba fotografija i plakata kao i video kolaža povodom 90 godina života i 63 godine na filmu i televiziji.

Radio je na filmu skoro sve, ali je možda bitnije kako je radio i šta je sve bio spreman da uradi za film

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.