Preminuo haški osuđenik Ljubiša Beara

Bivši načelnik bezbednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara (78) preminuo je pre dva dana u zatvoru u Berlinu, gde je izdržavao kaznu doživotnog zatvora zbog počinjenog genocida u Srebrenici, preneli su bosanskohercegovački mediji.

0
400

Haški tribunal je krajem januara 2015. potvrdio Beari i Vujadinu Popoviću kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebenici, koje su srpske snage počinile jula 1995.

Beara je šesti Srbin koji je život okončao u pritvorskoj jedinici u Hagu ili na izdržavanju zatvorskih kazni.

Pre njega, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunal preminuli su Slobodan Milošević, Milan Kovačević iz Prijedora, dok je bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić izvršio samoubistvo.

U ćeliji Haškog trbunala obešen je pronađen i bivši predsednik opštine Vukovar Slavko Dokmanović, koji je bio optužen za zločine nad civilima u Ovčari. Bivši komandant vojske nekadašnje Republike Srpske Krajine Mile Mrkšić preminuo je 16. avgusta u zatvoru u Portugalu, gde je služio kaznu za ratne zločine počinjene u Vukovaru.

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, koji je bio osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici, preminuo je 9. februara prošle godine u pritvoru Haškog tribunala.

Među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi, pre donošenja presude, su nekadašnji predsednik RSK Goran Hadžić, kao i generali Đordje Đukić i Momir Talić. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.