Preminula profesorka Viktorija Cucić, osnivačica JAZAS-a

  Profesorka Medicinskog fakulteta, upravnica Instituta za socijalnu medicinu i osnivačica JAZASA Viktorija Cucić preminula je u Beogradu u 86. godini, saopštio je JAZAS.

  0
  10

  Kao gradska sekretarka za zdravstvo, 1989. godine je imenovana za predsednicu Komisije za prevenciju i suzbijanje širenja side (AIDS).

  Pored stalnog angažovanja na Medicinskom fakultetu, imenovanja na mesto gradskog sekretara za zdravstvo i rada u JAZAS, Cucić je bila i predstavnica najpre Jugoslavije, a potom i Srbije, pri mnogim domaćim i međunarodnim organizacijama, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, UNICEF, UNAIDS, Global Fund i Centar za prava deteta.

  Bila je gostujuća predavačica na više svetskih univerziteta, uključujući i višegodišnju saradnju sa londonskim Imperial koledžom i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Kuvajtu, kao i organizatorka mnogobrojnih stručnih obuka, seminara i radionica.

  Tokom karijere borila se protiv stigmatizacije ljudi koji su zaraženi virusom AIDS, a lečenjem pacijenata se bavila u vreme kada se o toj bolesti gotovo ništa nije znalo.

  Cucić će biti sahranjena 30. decembra u 12.30 čaova na Novom groblju u Beogradu.

  (FoNet)

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.