PREMIJERE NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU

539

Među 11 domaćih filmskih ostvarenja, koja će u zvaničnom takmičarskom programu biti prikazana na ovogodišnjim, 48. Filmskim susretima u Nišu od 26. do 31. avgusta, film Gorana Paskaljevića “Kad svane dan”, sa protogonistima Mustafom Nadarevićem, Predragom Ejdusom, Metom Jovanovskim, Zafirom Hadžimanovim, Mirom Banjac, Nebojšom Glogovcem… od svih domaćih letnjih filmskih festivala, biće jedino prikazan u gradu na Nišavi, jer je publika do sada mogla da ga vidi samo u bioskopima.

Posle premijera na svetskim i drugim domaćim festivalima, Nišlije će imati priliku da i sami premijerno vide i filmove Miloša Pušića “Odumiranje”, zatim “Mamaroš” Momčila Mrdakovića, kao i “Državu” Jelene Marković.

U konkurenciji za nagrade, nadmetaće se još i filmovi “Ljubav dolazi kasnije” Hadži Aleksandra Đurovića (Goran Jevtić, Andrej Šepetkovski, Milica Stefanović…), “Artiljero” Srđana Anđelića (Jovan Kolarić, Ana Konjović, Nebojša Glogovac, Petar Božović…), “Krugovi” Srdana Golubovića (Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Vuk Kostić…).

Bojan Vuk Kosovčević predstaviće se filmom “Vir” (Nebojša Đorđević, Srđan Pantelić, Nenad Okanović, Dragan Nikolić…), zatim Goran Marković sa filmom “Falsifikator” (Tihomir Stanić, Branka Katić, Svetozar Cvetković, Sergej Trifunović…). Tu su još i filmska ostvarenja Koste Đorđevića “(S)Kidanje” (Nikola Rakočević, Marko Janketić Dragana Dabović, Nebojša Glogovac…) i Jelene Bajić Jočić “Led” (Momčilo Otašević, Velimir Bata Živojinović, Nela Mihajlović, Olga Odanović…).

Osim filma “Država”, koji će se prikazati u bioskopu “Kupina”, sve ostale publika će imati priliku da vidi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

– Ovogodišnja filmska ponuda je vrlo solidna, sa odličnim glumačkim kreacijama i dosta glumaca iz regiona i verujem da će poblika uživati – kaže selektor festivala Dejan Dabić, i dodaje, da se, na primer, Emir Hadži Hafisbegović pojavljuje u čak četiri filma.

Prema rečima Bojane Simović, direktorke Niškog kulturnog centra, koji je organizator, i direktorke festivala, ovogodišnji budžet je veoma skroman i iznosi 14,5 miliona dinara, od čega je grad dao 14 miliona, a Ministarstvo kulture samo 500.000 dinara, prenose “Večernje novosti”.

– Dobro smo se pripremili, i što se nas tiče, festival može već sutra da počne. Jedna od novina je i to što će prvi put od osnivanja manifestacije biti digitalna projekcija filmova, što garantuje i odličnu sliku i odličan zvuk – dodaje direktorka Simović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.