Premijera Urbanovog “Časa anatomije”

VIDEO K9: U utorak u 19,30 sati na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu biće izvedena premijera predstave Čas anatomije, kao autorski projekat Andraša Urbana, po motivima dela Danila Kiša.

1677

Predstava Čas anatomije bazira se na Kišovom delu “čas anatomije”, ali i na drugim delima ovog slavnog pisca, poput Grobnice za Borisa Davidoviča.

Tema koju će predstava obraditi biće stvaralaštvo u odnosu na društvenu sredinu, kroz upoznavanje i posmatranje čoveka kao predmeta istraživanja.

“Mene je jako zanimalo taj sam naslov “Čas anatomije”. Ustvari i pod tu prizmu da stavimo stvaraoca čoveka koji misli i koji radi, znači umetnika, u kontekstu onog drutšveno-političkih zbivanja u kojima se nalazi, znači odnos prema društvu, prema zajednici, uopšte, gde postoji . Eto, uglavnom se predstava bavi tokom tog procesa, tim stvarima i nije zanemarljiva činjenica u tom odnosu da ja i prema sebi i prema saradnicima glumcima se odnosim sa tom svešću, da jeste i glumac, pored toga da je umetnik, a jeste i građanin”, rekao je Andraš Urban, autor projekta “Čas anatomije”.

Zato predstava nikada nije ‘o nekom drugom’, već je ona uvek priča i o nama. Kako je navedeno, Urban se neće baviti političkim pamfletom, iako tekst ima politički ton onog vremena, nego će predstavu okrenuti ka sadašnjosti.

“Ako pričamo o Kišu, jeste da se pojavljuje i taj problem cenzure, autocenzure, tog samodestruktivnog akta koji je, ustvari, sveprisutni i u ovom trenutku gde i kako sada živimo, da li nam se to dopada ili ne i ja kroz taj proces ponovno i ponovno saznajemo. Recimo, čak i o Srbiji, ovoj zemlji ili onim momentima gde živimo u krajnjem slučaju i o Novom Sadu”, kazao je Urban.

Kultura ne može da se razvija pod diktatom, a odavno smo prešli tu crvenu liniju gde niskokvalifikovani ljudi određuju šta će se prikazivati u teatru, čime se nastavlja kastracija progresivne umetnosti i zdravog kulturnog života, što rezultira negativnom selekcijom, smatra Urban.

Ovo je prvi angažman Urbana u Srpskom narodnom pozorištu. Predstavu će pratiti autorska muzika Irene Popović, a izvodiće je glumci među kojima su Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica i Nenad Pećinar.

Premijera predstave Čas anatomije biće održana u utorak, 28. februara, u 19,30h na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.