Premijera predstave “Svet mogućnosti” u SNP-u

VIDEO K9: Osobe sa invaliditetom retko su tema ili likovi pozorišnih komada i filmova. I dok se u velikoj meri govori o inkluzivnosti u umetnostima na Zapadnom Balkanu, vrlo malo se čini u tom pogledu. Predstava "Svet mogućnosti", kao deo istoimenog projekta, pokušaće da uspostavi i neguje pozorište za osobe sa invaliditeom i o njima.

0
16

Premijera dramske predstave „Svet mogućnosti“ po tekstu i u režiji Harisa Pašovića, biće održana u subotu, 6. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

„Svet mogućnosti“ kao glavnu temu ima život dece i ljudi sa autizmom i cerebralnom paralizom, ali i živote članova njohovih porodica, institucija koje su deo njihovog života, svakodnevnice i izazova sa kojim se susreću.

Osnovna situacija u predstavi je svakodnevni život u Dnevnom centru. Predstava se temelji na likovima koji su većinom neverbalni ili su delimično komunikativni. Njihovi roditelji su pretežno određeni zavisnošću tih likova od njih samih. Terapeuti su profesionalci, koji su istrenirani da odvoje svoj lični život od svoje profesionalne aktivnosti, ali su pre svega i oni ljudi.

Projekat, koji je podržala „Kreativna Evropa“, objedinjuje četiri grada, Novi Sad, Zagreb, Budvu i Sarajevo i u njima institucije i ljude koji čine deo svakodnavnice osoba sa invaliditetom, kao i glumce i umetnike koji zajedno učestvuju u seriji radionica. Stoga će ovaj projekat biti pionirski u postizanju veće inkluzivnosti u umetnosti Zapadnog Balkana i EU, a takođe će postaviti temelj za prvi regionalni Balkanski centar za osobe sa invaliditetom.

Premijera predstave „Svet mogućnosti” zakazana je za subotu uveče, 6. aprila, od 19,30 sati na sceni „Pera Dobrinović”, a repriza je tri dana kasnije.

Nakon novosadske predstava će imati priliku da pogleda i publika u gradovima-partnerima, Zgrebu, Budvi i Sarajevu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.