Premijera Ilustrovane enciklopedije nestajanja u ponedeljak na Kamernoj sceni SNP

VIDEO K9: U ponedeljak će na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta biti izvedena premijera Ilustrovane enciklopedije nestajanja, reditelja Zoltana Puškaša. Reprize ove predstave rađene u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja, Novosađani će moći da pogledaju 13. i 20. marta.

347

Komad Ilustrovana enciklopedija nestajanja Božidara Kneževića predstavlja svet u kojem postoje mnogi problemi koji se tiču svakoga od nas.

Koliko treba da budemo privrženi svojoj prošlosti? Kako doživljavamo svoju sadašnjost i šta nas čeka u budućnosti? Ova apsurdna drama, prema rečima reditelja, daje mogućnost maksimalnog ostvarenja glumačke igre, anticipirajući, pri tom, odgovore na postavljena pitanja.

“Šta je moj cilj, da mi radimo nešto što je nama važno, odnosno što je mene važno, da pokazujem, ubacujem u predstavi sve što imamo ili nemamo u tekstu, to znači ima dva linija u predstavi, jedna linija prati tekst, druga linija Bibliju. I onda, ja mislim u umetnosti uvek mi moramo da tražimo nešto, ne novo, ali da kažem ipak nešto novo.. Stalno moramo nešto i učiti, a ja sam ovde naučio puno stvari od kolega, jako dobre stvari”, naveo je Zoltan Puškaš, reditelj predstave.

Rad na predstavi je, prema njegovim rečima, bio mnogo manje naporan od očekivanog, zahvaljujući sjajnoj atmosferi i ekipi koja je priprema.

“Ja mislim da je za jednu predstavu najvažnije to da svi želimo jedno. I kad se isto želi, onda se dođe do tog pozitivnog kraja i do, ja mislim, jedne fantastične predstave koju ćemo, eto, 12. marta igrati premijeru, 13. reprizu i jako se radujemo što će publika videti sve ovo”, rekla je glumica Terezia Figura.

 

“Ja kad pomislim na tekst Božidara Kneževića „Ilustrovana enciklopedija propadanja ili nestajanja“, kako god hoćete, uvek mislim na asocijacije. Ova predstava za mene je puna asocijacija, ja volim to asocijativno pozorište, gde ćemo mi do samog kraja publici ostaviti potpunu slobodu da svako učitava nešto svoje. Mi se bavimo i najčešće pominjana rečenica u našoj predstavi je „Biće uskoro propast sveta“, šta znači za nas biće propast sveta? šta to znači, to je užasno otvorena tema o kojoj može jako mnogo da se razgovara”, kazao je glumac Jugoslav Krajnov.

 

“Ovo je praizvedba teksta Božidara Kneževića, koji je dobio Sterijinu nagradu za najbolji dramski tekst i mislim da će ova predstava svakako biti na ivici. Znači ovo je predstava koja ili će se svideti publici ili će biti ono drugo. Ja se nadam da će mnogo više biti ovog prvog, zato što i ne treba da bude sredine, predstava i treba da bude takva, dakle ili da se svidi ili ne, a ne da ljudi odu posle predstave i kažu „Pa eto, bilo je ok“, istakao je glumac Nebojša Savić.

Ideju reditelja i, na kraju krajeva, pisca ovog komada, da u ovoj globalnoj priči deluju na lokalnom nivou, Novosađani će moći da pogledaju u ponedeljak na Kamernoj sceni od 20,30 časova ili u repriznim terminima 13. i 20. marta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.