Premijera Heroine novosadskinje I

VIDEO K9: Animirani film Heroine novosadskinje I - Marija Trandafil na kojem su radili osnovci novosadskih škola, premijerno je u petak prikazan u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.

0
39

Premijera animiranog filma “Heroine novosadskinje I – Marija Trandafil”, održan je u petak u sali za projekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Rad na ovom filmu realizovanom u saradnji Dečjeg kulturnog centra Novi Sad i studija Dečje i omladinske animacije iz Sremskih Karlovaca, započet je junu, a u njemu su učestvovala deca iz novosadskih osnovnih škola.
Zadatak  je bio podstaći male kreativce da  istražuju momente i motive iz života poznatih novosadkinja  i to pretoče u scenario za animirani film.

Veliki je broj žena koje su doprinele kulturi, političkom životu i drugim oblastima u istoriji našeg grada, koje su zavredele da o njima budu napravljeni ovalvi filmovi, poput Mileve Marić Ajnštajn, Milice Tomić i drugih čija imena nije želela unapred da otkriva. Na radionicama studija Dečje i omladinske animacije iz Sremskih Karlovaca deca su imala prvo priliku da nauče o životu Marije Trandafil, poznate filantropkinje iz devetnaestog veka, potom da napišu scenario, a zatim da rade i na izradi samog filma, što je veoma složen proces, kažu u studiju DOM.

Rad na filmu započet je junu, snimljen je u tehnici stop-moušn animacije, odnosno primenjena  je piksilacija, animacija plastelinom i kolaž, što je deci, kako je istakla, veoma interesantno.

Saradnja dečjeg kulturnog centra i studija DOM zasnovana je na obrađivanju poznatih ličnosti i institucija kulture, a radionice je sufinansirala Gradska uprava za kulturu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.