Premijera filma “Legende o legendi”

VIDEO K9: Danas je održana premijera dokumentarnog filma "Legenede o legendi", autora Miroslava Vislavskog. Film se bavi najboljom generacijom u istoriji Fudbalskog kluba Vojvodina, a to je generacija 1966/67. godina.

0
752

Protekle godine FK Vojvodina je na više načina obeležio vredan jubilej – 50 godina od osvajanja prve šampionske titule, a priča o toj, najboljoj generaciji u istoriji “stare dame”, danas je premijerno prikazana i u vidu dokumentarnog filma Miroslava Vislavskog “Legende o legendi”.

“Ideja datira dosta davno, a nakon nekoliko projekata tog tipa koje sam radio, u vidu serijalnih i dokumentarnih filmova, stekli su se uslovi, pre svega, u pogledu arhiviranja materijala, da se pristupi jednom takvom poduhvatu. Motivi leže u činjenici da je to generacija koja je opevana i opisana sa razlogom, jer je zaista postigla nešto što je neponovljivo u vekovnoj istoriji kluba, s obzirom na to da je osvojila prvu šampionsku titulu i plasirala se među osam u Kupu evropskih šampiona”, rekao je Vislavski.

Ceneći bogatstvo arhive koju je sam sistematski sakupljao, postojali su uslovi da i svi oni velikani koji su deo te generacije budu učesnici u projektu, rekao je Vislavski. Jedan od članove prve šampionske generacije Vojvodine, dr Radivoj Radosav, zahvalio se autoru filma na ukazanoj časti.

“Bilo je tu puno i reprezetnativca i onih koji nisu grali za reprezentaciju, ali koji su predstavljali Vojvodinu u najboljem svetlu”, naveo je Radosav.

Naziv “najbolja generacija u istoriji Vojvodine” je nešto što zaslužujemo, jer to zaista i jesmo bili, rekao je Radosav. Još jedan od igrača iz prvog šampionskog tima Voše, Vasa Pušibrk, seća se vremena kada je sa velikim uspehom nosio dres “stare dame”.

“Tako da smo mi, na neki način i u onim vremenima, imali slične situacije. Bila je velika konkurencija, dolazili su igrači i sa strane koji su trebali da igraju pre nas koji smo ponikli tu, ali meni je drago, sad opet iz tog ugla, što vidim puno i danas igrača koji su ponikli u Vojvodini da su ponovo u Vojvodini i to treba da se mladim generacijama prenese, da ono što smo mi radili da je sličan model – znači rad, red i disciplina su su osnova tog uspeha koji je bio u ono vreme”, kazao je Pušibrk.

Pravljenje dokumentarnog filma finansirala je Uprava za kulturu grada Novog Sada uz pomoć prijatelja i ljubitelja kluba.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.