PREMIJERA DRAME “ŠEKSPIR U KREMLJU” NA BRIONIMA

601

Drama”Šekspir u Kremlju” Ive Štivičića, u režiji Lenke Udovički, koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Teatra “Ulisis” premijerno je izvedena na Velikom Brionu u subotu, 3. avgusta.

Predstava čija se radnja događa na kraju Staljinove vladavine, i koja otvara temu o pojedincu u represivnom sistemu, nastavak je uspešne saradnje SNP i “Ulisisa”, koja je započela prošle godine, koprodukcijom “Odisej”, po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, pišu “Večernje novosti”.

Novi projekat opet je okupio zanimljivu glumačku ekipu sa prostora bivše Jugoslavije, u kojoj su Boris Isaković, u liku Gazde, Staljina, Dragan Mićanović kao Timofej, Jasna Đuričić kao Galina, Svetozar Cvetković kao Sudac, Bojan Dimitrijević kao Gavrilo, Ozren Grabarić kao Lavrentije, Jadranka Đokić kao Dunjaška, Katarina Bistrović Darvaš kao Svjetločka, Nenad Pećinar kao Nikita, a tu su i somborski glumci Draginja Voganjac, Radoje Čupić, Filip Đurić, Miroslav Fabri, Igor Pavlović…

Kako je istakla rediteljka Lenka Udovički, iako su Staljin i Berija prepoznatljivi akteri tog komada, pa i mnogi drugi bitni ljudi toga vremena, drama nije rekonstrukcija istorijskih događaja, niti interpretacija političkih datuma, već intimistička analiza manje poznatih događaja i odnosa.

Po rečima Aleksandra Milosavljevića, upravnika SNP, vreme Staljina i Berije u Sovjetskom Savezu polazna je inspiracija za dramu, ali ona zapravo istražuje i demistifikuje mehanizme vladanja i međusobnu zavisnost moći i podložnosti – uvek aktuelnu i nikada do kraja istraženu temu ljudske prirode.

– Ovim komadom Lenka Udovički preispituje kompletnu umetničku baštinu neverovatne epohe, u kojoj je revolucija u prvi mah dala krila energiji buđenja kreativnosti, kada su i stvarali Ejzenštajn, Blok, Babelj, Majakovski, Bulgakov – rekao je Milosavljević.

Povodom premijere, na Velikom Brionu održana je interaktivna konferencija za novinare sa naslovom “Ručak s Gazdom”, koja je okupila kreativni i produkcijski tim predstave, na čelu sa osnivačem “Ulisisa” Radetom Šerbedžijom, Lenkom Udovički, Aleksandrom Milosavljevićem i autorom teksta Ivom Štivičićem, koji je podsetio i na svoju dramu “Pijana noć 1918”, produkciju “Ulisisa” koju je beogradska publika imala priliku da vidi pre nekoliko godina na Bitefu.

Novosadska premijera “Šekspira u Kremlju” zakazana je za 10. oktobar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.