Premijera Ane Karenjine u Novosadskom pozorištu

VIDEO K9: Novosadsko pozorište će svoju publiku obradovati premijerom predstave Ana Karenjina koja je zakazanaza 29. oktobar.

0
377

U renoviranoj Velikoj sali Novosadskog pozorišta sugrađane u utorak, 29. oktobra od 19 časova očekuje predstave Ana Karenjina.

“Potpuno smo obnovili krovnu konstrukciju, u toku prošle sezone smo obnovili fasadu Novosadskog pozorišta, a sada naša uvažena publika će na premijeru Ane Karenjine doći zapravo u jednu potpuno obnovljenu Veliku salu Novosadskog pozorišta. Znači, šta je što je najveća promena u ovoj 46. sezoni Novosadskog pozorišta? Onda možemo reći da je promena zapravo u obnovljenoj, rekonstruisanoj sali i naravno pomoćnih prostorija našega pozorišta”, istakao je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

Tolstojeva Ana Karenjina bavi se ljubavnim trouglom, a u predstavi će glavne uloge biti dodeljene Arpadu Mesarošu koji igra Vronskog, zatim Atili Nemetu u ulozi Karenjina i Marti Bereš, ovogodišnjog dobitnici Sterijine nagrade za predstavu Hasanaginica Novosadaskog pozorišta, koja će glumiti Anu Karenjinu. Reditelj je gost iz Makedonije Dejan Projkovski.

“Svaka predstava koju radi redatelj zajedno sa glumcima trebalo bi da nađe, rekao bih da sagradi taj suvremeni most, šprelaz iz perioda kad je pisan roman Karenjine u odnosu na gledaoce danas. Tako da zapravo naša predstava mislim da će sva ta pitanja koja nosi roman Ana Karenjina prevesti na jedan suvreemni jezik. Zapravo da bi mogla predstava da komunicira sa današnjom publikom”, kazao je Projkovski.

Kako je rekao, sama predstava otvoriće pitanje šta je to ljubav i sreća, kao i pitanje individualne slobode.

“Tako da ona zapravo, naša Ana Karenjina postaje na neki način jedan ženski Hamlet koji se zapravo bori za pravo izbora i za pravo slobode. Nekako zadnjih godina na Balkanu svi pričamo non stop za nekakve asocijacije, nekakve mreže gde bi trebalo da budemo, zapravo premalo pričamo o normalnom životu. Premalo pričamo o individualnoj sreći, individualnom smislu života. Tako da ova naša predstava se okreće prema čoveku”, naveo je Projkovski.

Nakon ove premijere Novosadsko pozorište ulazi u koprodukciju sa Pozorištem mladih, a vezano za čuveni mjuzikl Kosa, Robert Lejnard režira satiru Kapetana Prljavog Freda, dok je za januar predviđena predstava Bahinje Nikite Milivojevića. Značajna je i saradnja sa teatrom iz Segedina na projektu Seljačka opera, kao i niz drugih ostvarenja u kojima će publika moći da uživa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.