Premešteni platani na Limanu

VIDEO K9: Građane Limana uznemirila je vest da je kopanija poznatog trgovačkog lanca posekla platane u drvoredu na zelenoj površini na kojoj grade svoj novi objekat. Iz kompanije su, međutim, odgovorilii da nisu posekli platane koje nedostaju u drvoredu, već su ih uz pomoć Gradskog zelenila izmestili na drugu stranu ulice.

0
31

Na zelenoj površini između Limana IV i Telepa trebalo je da bude izgrađen sportski park, ali je Planom generalne regulacije iz 2018. promenjena namena te površine pa je ove godine poznata trgovinska kompanija kupila deo na kojem sada niče njihov novi objekat, kažu u Ekološkom frontu Novi Sad.

Front i inicijativa “Sačuvajmo Liman od betona” su letos ovoj kompaniji uputili zvaničnu inicijativu u kojoj su apelovali da prilikom gradnje ovog objekta, kao i već izgrađenog na Futoškomputu kog JGSP-a, primene ekološke principe kojih se drže u drugim državama.

S obzirom da će budući objekat kompanije, kako je rekla Marijana Mutavčieva iz Ekološkog fronta Novi Sad, zauzeti prilično veliku zelenu površinu, Ekološki front i Inicijativa Sačuvajmo Liman od betona strahuju da bi on svojom konstrukcijom mogao uticati na život ljudi u okolini, ali i zaštićenih vrsta koje se nalaze u neposrdnoj blizini na Šodrošu i Kameničkoj adi.

Građani i aktivisti su alarmirali javnost o nestanku platana u drvoredu ispred objekta koji se gradi na Limanu, a zabrinutost je bio bila opravdana, kaže Mutavčieva, jer je ista kompanija ove godine posekla i izvršila orezivanje platana toping metodom na Futoškom putu kod objekta pored JGSP-a, na mestu bivšeg rasadnika, baš u vreme kad se ptice gnezde.

U odgovru koji su zahtevali, prema rečima Mutavčieve, kompanija je navela da seča i toping platana nije njhova volja već posao koji se obavlja u okviru izgradnje pristupnica ka objektu za koje je nadležna Gradska uprava.

Ipak, ovog puta, na svu sreću, platani u Narodnom frontu nisu posečeni, već premešteni na deo zelene površine.

Kompanija je u svom odgvoru ovim organizacijama navela i da će parking biti u prizemlju objekta, a prodajni prostor na spratu, kako bi bilo izbegnuto betoniranje većih zelenih površina, kaže Mutavčieva, a prema kosturu budućeg objekta može se naslutiti da će kompanija ovaj zahtev ispuniti.

Neki od zahteva koje su im uputili bili su i da na objektu bude postavljen zeleni krov, kao i da izgrade dečja igrališta u susednim stambenim blokovima.

Ekološki front i Inicijativa Sačuvajmo Liman od betona svoje zahteve će još jednom predočiti ovom trgovinskom lancu na zajedničkom sastanku koji je kompanija predložila kako bi skupa razmotrili najefikasnija rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.