Premeštanje belih roda sa Klise

VIDEO K9: Bela roda simbolizuje dolazak proleća, novi život… A rode koje se godinama gnezde na stubovima nedvršenog objekta na ulazu sa autoputa u Novi Sad postale su simbol ove propale investicije. Sada, kada grad ima nameru da taj objaket konačno privede nameni, pre gradnje će rodama morati da bude obezbeđeno drugo stanište.

0
76

Obavezu o izmeštanju staništa roda sa poslovnog prostora na uglu Temerinskog puta i Državnog puta A1 (E-75) u Novom Sadu, tokom njegovog privođenja nameni, pozdravilo je i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije takođe prati fenomen belih roda u Novom Sadu, i to još od pre deset godina, kada se prvi par ptica smestio na taj nedovršeni objekat.

Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kaže da rode same neće napustiti svoja gnezda sa ovog objekta, već ih je stoga potrebno stimulisati. To se može učiniti tako što na predviđeno novo stanište treba postaviti određene metalne platforme, ubaciti grančice i poprskati ih belom bojom da bi izgledale kao da su neke ptice bile pre njih na tom mestu, te ih potom lagano premeštati.

Nedovršeni objekat na Temerinskom putu nije adekvtano stanište za ove selice, a vremenom bi postao još opasniji za njih, objašnjava Ružić.

Svako namerno ubijanje ptica, uništavanje gnezda, ubijanje mladunaca ovih strogo zaštićenih vrsta je krivično delo te je stoga neminovno i njihovo premeštanje, podsetio je Ružić i dodao da bi, uz dalje zalaganje institucija, ovaj jedinstveni fenomen mogao da postane i turistička atrakcija Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.