Prekršajni sud i prinudne naplate

VIDEO K9: Građanima i advokatimakojima su pravosnažno i izvršno dosuđeni troškovi isplate od strane Prekršajnog suda kasne i više od godinu dana. U Prekršajnom sudu kažu da dinamika isplate ne zavisi od njih, kao i da su za nedostatak para mahom krive prinudne naplate advokata koji na taj način pokušavaju da dođu do svog novca.

0
395

Prekršajni sud ne kasni u plaćanju troškova pravosnažno i izvršno dosuđenih troškova advokatima i građanima, kaže predsednik ove ustanove koja je do 2014. i 2015. godine sve troškovnike isplaćivala u roku od tri meseca.

“Međutim, u 2015. i 2016. godini počinje prinudna naplata od strane advokata, što uvećava troškove i dug Prekršajnog suda prema njima. Na primer, ukoliko je advokat imao iskazane troškove oko 150 hiljada, angažuje kolegu advokata i prinudnom naplatom on diže tu cifru za sledećih 50, 60 hiljada, što je uvećavalo troškove, koje je sud imao. Mogu da vam kažem da Prekršajni sud ne odlučuje o tome, zato što mi, odnosno računovodstvo Prekršajnog suda, ubaci u sistem izvršenja budžeta Republike Srbije sve advokate po pristizanju troškovnika kada su pravosnažni, konačni i izvršni”, rekao je Kamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda.

Ministarstvo finansija, pojasnio je Kozarski, plaća advokate koji su na taj način u sistemu, a ne Prekršajni sud. Advokati koji prinudnom naplatom dolaze do novca koji im država na ovaj način duguje, svesno ili nesvesno uzimaju sa gomile koja je odvojena za sve advokate koji su u troškovniku. A troškovi u Prekršajnom sudu iz godine u godinu sve su veći.

“Evo recimo, u 2014. godini je bilo oko 10 miliona i 200 hiljada, u 2015. godini
0311 koliko je to naglo skočila cifra”, pojasnio je Kozarski.

Sredstva se, kako je rekao, isplaćuju nedelju dana po uplati iz ministarstva i sasvim je sigurno da će svi na kraju dobiti svoj novac i bez prinudnih naplata koje samo uvećavaju fond duga i produžavaju vreme za isplatu. Računi prekršajnih sudova često su u blokadi, jer su vezani za Ministarstvo finansija i ako je jedan u blokadi, onda su i svi ostali.

“Za 2019. godinu smo dobili 35 miliona, a samo nam je dug 34 miliona
0417 ta aproprijacija s koje plaćamo sve”, naveo je Kozarski.

Na redu u sistemu plaćanja Prekršajnog suda, prema njegovim rečima, trenutno su isplate za jun 2018, kao i 3 miliona duga i iz iz 2017. godine koja je preskočena kako bi se postigao tempo plaćanja iz prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.