Prekršajni sud i prinudne naplate

VIDEO K9: Građanima i advokatimakojima su pravosnažno i izvršno dosuđeni troškovi isplate od strane Prekršajnog suda kasne i više od godinu dana. U Prekršajnom sudu kažu da dinamika isplate ne zavisi od njih, kao i da su za nedostatak para mahom krive prinudne naplate advokata koji na taj način pokušavaju da dođu do svog novca.

260

Prekršajni sud ne kasni u plaćanju troškova pravosnažno i izvršno dosuđenih troškova advokatima i građanima, kaže predsednik ove ustanove koja je do 2014. i 2015. godine sve troškovnike isplaćivala u roku od tri meseca.

“Međutim, u 2015. i 2016. godini počinje prinudna naplata od strane advokata, što uvećava troškove i dug Prekršajnog suda prema njima. Na primer, ukoliko je advokat imao iskazane troškove oko 150 hiljada, angažuje kolegu advokata i prinudnom naplatom on diže tu cifru za sledećih 50, 60 hiljada, što je uvećavalo troškove, koje je sud imao. Mogu da vam kažem da Prekršajni sud ne odlučuje o tome, zato što mi, odnosno računovodstvo Prekršajnog suda, ubaci u sistem izvršenja budžeta Republike Srbije sve advokate po pristizanju troškovnika kada su pravosnažni, konačni i izvršni”, rekao je Kamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda.

Ministarstvo finansija, pojasnio je Kozarski, plaća advokate koji su na taj način u sistemu, a ne Prekršajni sud. Advokati koji prinudnom naplatom dolaze do novca koji im država na ovaj način duguje, svesno ili nesvesno uzimaju sa gomile koja je odvojena za sve advokate koji su u troškovniku. A troškovi u Prekršajnom sudu iz godine u godinu sve su veći.

“Evo recimo, u 2014. godini je bilo oko 10 miliona i 200 hiljada, u 2015. godini
0311 koliko je to naglo skočila cifra”, pojasnio je Kozarski.

Sredstva se, kako je rekao, isplaćuju nedelju dana po uplati iz ministarstva i sasvim je sigurno da će svi na kraju dobiti svoj novac i bez prinudnih naplata koje samo uvećavaju fond duga i produžavaju vreme za isplatu. Računi prekršajnih sudova često su u blokadi, jer su vezani za Ministarstvo finansija i ako je jedan u blokadi, onda su i svi ostali.

“Za 2019. godinu smo dobili 35 miliona, a samo nam je dug 34 miliona
0417 ta aproprijacija s koje plaćamo sve”, naveo je Kozarski.

Na redu u sistemu plaćanja Prekršajnog suda, prema njegovim rečima, trenutno su isplate za jun 2018, kao i 3 miliona duga i iz iz 2017. godine koja je preskočena kako bi se postigao tempo plaćanja iz prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.