Prekogranično kulturno nasleđe

VIDEO K9: Studentima i srednjoškolcima iz Srbije i Mađarske pružena je prilika da u okviru IPA projketa „Mladi i nasleđe- tradicija i budućnost u prekograničnom regionu“ nauče više o kulturnom nasleđu i njegovoj važnosti.

0
91

Glavni cilj IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske „Mladi i nasleđe- tradicija i budućnost u prekograničnom regionu“ jeste podizanje svesti o važnosti kulturne baštine kao javnog dobra među mladima u regionu kroz inovativnu upotrebu medija, rečeno je danas na Okruglom stolu održanom u sklopu ovog projekta u Skupštini Vojvodine.

Veliki broj projekata koji se odnose na ovu temu ima i Muzej Vojvodine, istakla je direktorka muzeja Tijana Stanković Pešterac, pre svega, kako je rekla, zbog činjenice da opstanak muzeja u svetu zavisi i od njihove prilagodljivosti potrebama savremenog doba.

Ono što ustanove kulture u 21. veku treba da rade jeste da podižu svest o tome da je zaštita kulturnog nasleđa posao svakog pojedinca, jer je kulturno nasleđe opšta i civilizacijska vrednost o kojoj svi zajedno treba da brinemo, rekla je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

U sklopu ovog projekta, na radionicama u Novom Sadu i Segedinu studenti i srednjoškolci iz Južnobačkog okruga i Županije Čongrad imaće priliku da steknu nova znanja iz oblasti očuvanja kulturne baštine sa fokusom na očuvanje i restauraciji, a učestvovaće i u pripremi veb-sajtova i mobilnih turističkih aplikacija koji će služiti kao izvori informacija iz kulture i kulturnog nasleđa u prekograničnom regionu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.