Prekogranična saradnja sa Rumunijom na revitalizaciji Begeja

VIDEO K9: Projekat „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“ predstavljen je danas na konferenciji održanoj u Novom Sadu. Reč je o projektu prekogranične saradnje naše zemlje i Rumunije, koji se delom finansira sredstvima Evropske unije iz Interreg – IPA Programa.

0
382

Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej je strateški projekat, vredan skoro 14 miliona evra, od čega je donacija EU 11,77 miliona evra, finansira se iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Srbije sa Rumunijom.

Srbija sa ovom susednom zemljom od 2014. do 2020. godine ima čak 88 miliona evra bespovratnih sredstvava za projekte u pograničnim oblastima.

“Ovakvi projekti koji su finansirani iz sredstava EU, dakle, bespovratnih sredstava, ne govorimo o kreditima, ne pozajmljujemo ništa, ovo su grantovi EU, mislim da na najbolji načinnam šalju poruku zašto smo u procesu i kako i mi, kao i svi drugi koji su pre nas ušli u Eumožemo i moramo da na dobrobit građana iskoristimo ove mogućnosti”, rekla je  Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Osim toga, ovaj projekat je, kako je istaknuto na konferenciji, važan za uspostavljanje i razvoj održivog prekograničnog transporta vodenim putem, kao i za razvoj turizma, pre svega nautičkog, za koji Vojvodina ima preduslove , ali i drugih komplementarnih privrednih grana.

“Po završetku ovog projekta, vodotok Begeja, posle više od 60 godina, ponovo biti plovan i da ćemo imati rekonstruisane prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklističku stazu u dužini od 40 kilometara od Zrenjanina do granice sa Rumunijom”, naveo je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Na projektu revitalizacije Begeja, vodotoka koji izvire u Rumuniji a uliva se u Tisu kod Titela, kao partneri učestvuju Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju, JVP „Vode Vojvodine“, Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.