Prekogranična saradnja sa Hrvatskom

VIDEO K9: U Skupštini Vojvodine danas su potpisani ugovori za projekte odobrene u okviru INTERRERG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska Srbija 2014-2020. Saradnja se između ostalog odnosi i na oblasti poboljšanja kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštite životne sredine, turizma i razvoja malih i srednjih preduzeća.

0
749

Na konferenciji je potpisano 9 ugovora od ukupno 23, koliko je Evropska komisija odobrila za finansiranje programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020. Ukupna IPA sredstva za ovaj poziv iznose 17,2 miliona evra.

“Dakle po tačno utvrđenoj metodologiji Evropske Unije moraju sredstva da se potroše. Tu takođe postoje eksperti koji jesu obučeni za te poslove, ali mi želimo da što više ljudi kako iz Pokrajinskih institucija, odnosno državnih institucija, iz lokalnih samouprava budu obučeni za ovaj izuzetno komplikovan posao, kako bismo što više projekata naravno dobili i na kvalitetan način i implementirali”, rekao je Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju.

Od devet ugovora koji su danas potpisani, kako je rekao, u sedam su partneri pokrajinske institucije.

“Županije, gradovi i opštine Republike Hrvatske i Republike Srbije, obuhvaćeni ovim programom prirodno sarađuju, jer ih povezuju zajednička područja koja je potrebno zajednički razvijati i zajednički jačati. Od jačanja socijalnih i zdravstvenih usluga, kroz javno zdravstvo, socijalnu skrb, u pograničnom području, pa preko razvoja turizma, očuvanja kulturne i prirodne baštine, okolišnih pšrojekata od zajedničke važnosti, pa sve do razvoja prekograničnih koastera i poduzetništva”, kazala je Kristina Bilić, pomoćnik ministra za EU fondove Republike Hrvatske.

Sredstvima INTERREG IPA programa biće finansirani zajednički projekti srpskih i hrvatskih partnera koji jačaju ekonomsku saradnju u pograničnom programskom području i doprinose njegovom razvoju.

Planirano je da do 1. avgusta budu pootpisani svi ugovori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.