Preko stradanja do poslušnosti

VIDEO K9: Vernici koji praznike obeležavaju prema Gregorijanskom kalendaru u nedelju slave najveći hrišćanski praznik Uskrs. Rimokatolički hramovi u Srbiji biće zatvoreni tokom predstojećeg Uskrsa, a vernicima je preporučeno da molitve obavljaju od kuće.

7

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao je u Uskršnjoj poslanici vernike da se, uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika, Hristovog stradanja i uskrsnuća, zamisle nad rečenicom iz Poslanice Jevrejima: „Iako bijaše Sin, preko stradanja nauči se poslušnosti” (Jev 5, 8). Hočevar je u poslanici naveo da se nad ovom rečenicom treba zamisliti posebno sada, u vreme pandemije kovid 19, koja je „zadala udarac čoveku na najosetljivije mesto”.

Podsećajući da „Isus iz Nazareta nije tek jedan od toliko ljudi, već jedini koji vrši isključivo Očevu volju, i to u telu i u onom telesnom”, Hočevar u Uskršnjoj poslanici kaže da je „poruka nad porukama: u telu i u onom telesnom treba vršiti Očevu volju i naum Njegov, inače samo telo postaje neposlušno”.

Hočevar se upitao i „zar nam i sadašnja pandemija virusa ne potvrđuje da smo ipak svi jedna jedinstvena porodica svih naroda, jezika, boja kože i kultura”.

„Ako nismo sposobni da to spoznamo i ispovedimo svojim razumom, svojim razmišljanjem, onda nam pandemija poručuje sa svom svojom agresivnošću: svako od nas može bližnjeg svog zaraziti ili spasiti. A neposluh tom pozivu i toj činjenici žanje premnoge snopove smrti”, kazao je Hočevar.

Predstojeće Uskršnje praznike vernicima su čestitali državni, pokrajinski i gradski zvaničnici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.