PREGOVORI U BRISELU NEMAJU SMISLA

589

VIDEO K9: Bez konkretnog dogovora o telekomunikacijama,energetici i izgledu glasačkih listića završena je 15. runda dijaloga Beograda i Prištine. Prištinski mediji javili su da pregovori u Briselu gube svaki smisao.

Najveće interesovanje u Briselu vladalo je za predstojeće izbore na Kosovu, s obzirom da se postavilo pitanje da li će na listićima biti grb kosova i kakvim pečatom će se listići overavati. Srpski premijer je ponovio da podržava izbore, ali samo one koji su u statusno neutralni i u skladu sa Briselskim dogovorom.

I Hašim tači je ponovio da vlada kosova nema ingerencije u vezi sa izgledom glasačkog listića navodeći da je sve u nadležnosti Centralne izborne komisije Kosova. Kada je reč o telekomunikacijama, dačić kaže da tu nema većih problema, a kako su javili prištinski mediji Srbija je pristala da Kosovo dobije sopstveni međunarodni pozivni broj, koji će biti u upotrebi od 2015. godine. Nešto većih problema ima u oblasti energetike.

Svi troje učesnika dijaloga su se složili da nema dogovora, ali da je napredak postignut i da su učesnici bili posvećeni uspešnom sprovođenju izbora 3. novembra. Za razliku od dačića koji problem vidi u energetici, Tači smatra da su ključan problem izbori.

“Razgovor je bio izuzetno konstruktivan. Postignut je napredak, ali ima mnogo tehničkih detalja o kojima mora da se postigne saglasnost. Izuzetan napredak ostvaren je na polju energetike, telekomunikacija i pravosuđa, ali problem su izbori koji će se održati u novembru. Ali ja ponavljam da o izgledu listića konačnu odluku donosi Centralna izborna komisija Kosova”

Mediji su javili da Izborna komsija još nije počela štampanje listića, kao i da Srbija nema problem sa time da na lsitiću Stoji CIK Kosovo. Beograd je, kako se priča, prihvatio da prenosni energetski sistem na KiM bude u okviru Kosovske energetske korporacije Svi svetski mediji su preneli da su oba premijera dala gotovo identične izjave, a prištinski mediji su postavili pitanje opravdanosti susreta u BriseluSastanak je završen zaključkom da su potrebne dodatne konsultacije i da će sledeća runda razgovora biti održana 8. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.