Pregled kože za sve

VIDEO K9: U okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, danas u Novom Sadu organizovani su besplatni dermoskopski pregledi kože za sve zainteresovane građane. U dijagnostičkom centru sa deset ordinacija, dermatolozi, stručni dermoskopisti iz Kliničkog centra Vojvodine i domova zdravlja iz Novog Sada, pregledali su veliki broj građana. Prema iskustvu prethodnih masovnih besplatnih pregleda organizovanih u okviru projekta „Pregled za sve“, do kraja dana trebalo bi da bude pregledano oko 600 građana.

0
1185

U Srbiji svake godine raste broj obolelih od raka kože i do šest odsto, a najveći problem predstavlja kasno otkrivanje i dijagnostika maligniteta, rečeno je na početku kampanje “Pregled za sve”, čiji je cilj prevencija ovog oboljenja.

„Svake godine u Srbiji, od melanoma, najopasnijeg raka kože oboli preko 600 osoba. To su alarmantni pokazatelji koji obavezuju i nas u Ministarstvu zdravlja da učinimo sve što je u našoj moći da se ovo oboljenje u što više slučajeva dijagnostikuje na vreme i da se unaprede mehanizmi ranog otkrivanja, koji uz adekvatnu medicinsku reakciju, u velikom broju slučajeva obezbeđuju potpuno izlečenje”, rekao je doc. dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Šesto obolelih godišnje od najopasnijeg raka kože, podatak je koji obavezuje Ministarstvo zdravlja da učini sve što je u njegovoj moći da se ovo oboljenje u što više slučajeva dijagnostikuje na vreme i da se unaprede mehanizmi ranog otkrivanja, koji uz adekvatnu medicinsku reakciju, u velikom broju slučajeva obezbeđuju potpuno izlečenje. Srbija se nedavnoi priključila evropskoj porodici u borbi protv melanoma.

Kada je zdravlje u pitanju, ne postoje samo prava, već i obaveze, a obaveza svakog građanina je da, zbog sebe i svojih bližnjih, čuva svoje zdravlje i zdravlje svoje dece, poručili su stručnjaci sa današnjeg skupa.

Današnja akcija okupila je u centru veliki broj građana koji su želeli da provere svoje zdravlje.

U Srbiji se samo jedna petina melanoma, raka kože koji nosi najve i rizik po zdravlje, otkrije na vreme, za razliku od razvijenih evropskih zemalja gde se u preko 80 odsto slučajeva ovo oboljenje dijagnostikuje u ranom stadijumu kada je mogućnost preživljavanja 90 odsto. Jedan od razloga ove porazne statistike je veoma slabo razvijena svest o potencijalnoj opasnosti od negativnog sunevog zračenja ili veštakih izvora kao što su solarijumi.

Stručni dermoskopski pregledi kože sada su, zahvaljujući donacijama dermoskopa i besplatnim edukacijama za dermatologe u okviru projekta “Pregled za sve”, dostupni u svim domovima zdravlja koji imaju dermatološku praksu širom Vojvodine, kao i cele Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.