Pregled kao prevencija raka grlića materice

VIDEO K9: Godišnje se u svetu registruje oko 600 hiljada novih slučajeva malignih tumora grlića materice, što ovu bolest svrstava na četvrto mesto u ženskoj populaciji. Od tog broja oko 85% se javlja u nerazvijenim državama. Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice, te je ovo pravo vreme za obavljanje pregleda, savetuju ginekolozi.

0
1635

Jedna od 70 žena u svetu do svoje 74. godine će oboleti od karcinoma grlića materice. Godišnje, u svetu od posledica maligne bolesti grlića materice umire više od 260 hiljada žena.

U Vojvodini karcinom grlića materice se po broju novoregistrovanih malignih bolesti kod žena nalazi na četvrtom mestu, posle tumora dojke, pluća i debelog creva.

“Nismo uspeli da smanjimo učestalost razvijenog oblika karcinoma i da se broj smrtnih slučajeva smanji. Na godišnjem nivou od karcinoma grlića materice nastrada oko 500 žena u Srbiji. Pokušaji su u pravcu skrninga koji se sprovodi i u državnim ustanovama. Pokušava se na razne načine da se uradi edukacija ženada se one obaveste o mogućnostima da preventivnim pregledima, da redovnim kontrolama na godišnjem nivou, da adekvatnim skrinigom obezbede sebi mogućnsot da se na vreme otkriju promen ili se izbegne razvoj samog karcinoma pošto on ima ipak neke svoje predstadijume”, rekla je dr Nataša Ćurčić, specijalista ginekologije i akušerstva. 

Preinvazivne promene na grliću materice predstavljaju promene koje prethode invazivnim oblicima tumora. Prelazak u invazivni oblik dešava se relativno retko. Najveći broj dijagnostikovanih preinvazivnih promena je kod žena mlađih od 45 godina, odnosno kod žena u reproduktivnom periodu.

“U slučajevima kada se žena javi sa već patološkim problemim, često vidimo da su to osobe koje su pet i više godina bile bez ginekološkog praćenja i nisu se javljale u tom nekom dužem vremenskom intervalu”, ukazala je dr Ćurčić.

Osnovni uzrok nastanka raka grlića materice jeste infekcija humanim papiloma virusom, ali infekcija ne znači i bolest, jer kako kaže Ćurčić, postoji mogućnost da zdrav organizam u roku od dve godine eliminiše virus i da na taj način ne dođe do razvoja bolesti. Ali opasnost od razvoja bolesti se povećava uz druge faktore rizika, poput lošeg sociekonomskog statusa, pušenja, promoskuitetnog ponašanja, učestale promene partnera, polnih odnosa bez zaštite i drugo.

“Prvi simptomi se javljaju jako kasno i to je problem. Simptomi se pojavljuju kada boelst uznapreduje, kada se već radi o karcinomu, a pri tome poremećaj na nivou sekreta znači određene tegobe koje žena može osetiti povremeno, ukoliko redovno dolazi na pregled, ukoliko ih leči, ukoliko na godišnjem nivou uradi papa nikolau test, uz potrebu, ako postoje već neke promene, da se uradi kolposkopija, u slučaju da se zaista radi o sumnjivim promenamada se uradi biopsija. Pošto znamo da HPV je jedan od glavnih i vodećih uzročnika u celoj priči, postoje testovi za njegovo dokazivanje i onda se problemi mogu rešiti na tom nekom prekacerogenoznom periodu”, navela je dr Ćurčić.

Dom zdravlja Novi Sad će nastaviti sa pozivanjem žena preko Call centra iz svoje baze podataka radi skrininga grlića materice, a koji bi u budućnosti trebao biti organizovan na nivou cele Republike Srbije. Stoga u Domu zdravlja pozivaju žene da se odazovu, jer je karcinom grlića materice dobro organizovanim skriningom i odazivom žena u nekim razvijenim zemljama potpuno iskorenjen.

U subotu, 30. januara, u objektu na Limanu od 07 do 13,30 časova, sve zainteresovane radno-aktivne žene (do 65 godina), a koje nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, mogu doći na redovan ginekološki pregled. Sve što je neophodno je da pozovu Call centar na 4879-000 i zakažu taj pregled.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.