Preduzetništvo u agrobiznisu

VIDEO K9: Prva ovogodišnja radionica „Preduzetništvo u agrobiznisu“ na kojoj je stotinak poljoprivrednika bilo u prilici da više čuje o aktuelnim subvencijama kao i o ponudama osiguranja, održana je juče u opštinskoj zgradi u Gornjem Milanovcu.

6

Radionica „Preduzetništvo u agrobiznisu“ u Gornjem Milanovcu bila je prilika da poljoprivrednici tog kraja iz prve ruke dobiju informacije o subvencijama kako republičkim tako i opštinskim, o potrebi i povoljnostima u osiguranju, o čemu su s njima razgovarali organizatori radionice, predstavnici Dunav osiguranja, Agropressa i Gornjeg Milanovca.

Ove godine je, prema rečima Dejana Kovačevića, predsednika opštine Gornji Milanovac, planirano iz opštinskog budžeta 55 miliona dinara kao subvencija poljoprivrednicima. Ova opština nudi subvencije za poljoprivrednu proizvodnju koja je specifična za teritoriju Gornjeg Milanovca kao što su voćarstvo i stočarstvo, a nudi se i dodatna subvencija za osiguranje jer na državnu subvenciju od 70 odsto, dodaje još opštinsku subvenciju od 10 procenata.

Kovačević kaže da se u 2018. godini samo četiri domaćinstva osiguralo, a da je prošle godine već broj bio 80 domaćinstava.

„Očekujemo u ovoj godini da to dupliramo jer je 80 odsto polise plaćeno od države i opštine i ostaje još samo da 20 odsto polise plati poljoprivredni proizvodjač“, kaže Kovačević i dodaje da živimo u vremenu kada ne možemo da unapred da znamo šta može da nas zadesi pa se treba osigurati.

Miloljub Vukašinović, poljoprivrednik iz Pranjana proizvodi voće i ima zasad kajsija na 1,5 hektara i oko 80 ari šljive i što se njega tiče, kaže, osiguranje je obavezno.

„Retko koja godina u Pranjanima da prođe bez grada, u zadnje tri godine ga je bilo i zato osiguravam evo već četiri – pet godina godine u Dunavu, realno je osiguranje i sve je pravo”, ističe ovaj domaćin.

Aleksandar Dragojlović regionalni koordinator za osiguranje poljoprivrede Dunav osiguranja rekao je da ljudi u ovom kraju treba da budu svesni toga da je osiguranje preka potreba jer ovo područje pripada sedmoj od 10 klasa kada su u pitanju opasnosti od grada.

„Veoma je osetljivo i veoma izloženo gradu i drugim opasnostima, pa je izražena i potreba za osiguranjem i proizvodjači treba više da razmišljaju u tom pravcu“, rekao je on.

Za ovo područje je karakteristična voćarska proizvodnja, uglavnom su to šljive, maline i kajsije. Dragojlović kaže da je premija koju proizvodjač plaća za vagon šljive na vrednost od 250.000 dinara koje bi pokrilo osiguranje, sa povratima od 80 odsto – između 6.000 dinara i 10.000 dinara. Dodaje da je premija za tonu maline, sa povratima, od 5.000 do 6.000 dinara, što ocenjuje kao povoljno.

Osiguranje poljoprivrede je prošle godine bilo u velikom rastu što je ohrabrujuće rekao je direktor Glavne filijale Dunav osiguranja u Čačku, Dragan Filipović.

„Budi se svest naših osiguranika i mi očekujemo da će se rast osiguranja poljoprivrede nastaviti i 2020. godine“, rekao je on.

Dodaje i da je bilo više od 40 miliona dinara isplaćenih šteta od strane Dunav osiguranja.

„Mi ćemo se kao i svake godine ponašati lojalno prema našim osiguranicima, da li će biti veća fakturisana premija ili šteta to naše osiguranike ne treba da opterećuje, već oni samo treba da uđu u osiguranje kako bi zaštitili svoju imovinu“, rekao je on.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.