“Preduzete aktivnosti na čišćenju Velikog bačkog kanala”

VIDEO K9: Veliki bački kanal, koji povezuje Dunav kod Bezdana sa Tisom kod Bečeja, smatra se najzagađenijim vodotokom u Evropi. Preduzeti su koraci koji ohrabruju u odnosu na ranija neispunjena, uglavnom predizborna obećanja kada je rešavanje ovog velikog ekološkog problema u pitanju, smatraju u Ekološkom pokret Vrbas koji se poslednjih 13 godina aktivno bavi zaštitom Kanala.

0
1016

Ipak, kao ističu, uz umeren optimizam neophodan je i oprez, kao i stalno prisustvo nevladinog sektora u planiranim aktivnostima.

Kako je nedavno saopšteno sa sednice Zelene parlamentarne grupe u Skupštini Vojvodine, Pokrajinska vlada je u saradnji sa republičkom, kao i evropskim fondovima, preduzela aktivnosti na čišćenju i uređenju Velikog bačkog kanala, gde je glavni problem nedostatak novčanih sredstava koja se mogu obezbediti samo iz raspoloživih evropskih fondova.

 

“Ono što je za pretpostaviti je da je Ministarstvo, ukoliko im je verovati, konkurisalo sa idejnim projektom koji je uradio PMF Departman za hemiju i biohemiju i Hidrološki zavod Novi Sad, za evropska sredstva za pripremu dokumentacije neophodne za projekat čišćenja i izmuljavanja”, rekao je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđević. 

Donošenjem prostornog plana za remedijaciju Velikog bačkog kanala za deonicu oko Vrbasa, Crvenke i Kule, Skupština Vojvodine učinila je prvi konkretan korak u pravcu remedijacije ovog vodotoka, gde će se kroz njega odrediti tačne lokacije za odlaganje mulja, smatra Đurđević.

 

“Međutim, znajući, poučeni iskustvom, jednom površnosti odgovornih ljudi i da vrlo često izgube energiju u ključnim momentima, prosto je potrebno da civilni sektor učestvuje u svim segmentimadonošenja odluke, odnosno, od idejnog rešenja, od pripreme i razgovora, od javnih rasprava, posebno u vremenu kada će se oglašavati tender i izmuljavati, odnosno vršiti samo izmuljavanje kanala”, anveo je Đurđević. 

Strategija za rešavanje problema Velikog bačkog kanala podeljena je u tri faze. U prvoj je 2015. godine završena izgradnja kolektora u Crvenki. U drugoj fazi predviđena je izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, dok je u trećoj, koja je ocenjena i kao najteža, planirano čišćenje nataloženog mulja u kanalu, što iziskuje obezbeđivanje 20 miliona evra.

“U svakom slučaju, nekih 6-7 meseci je potrebno, tako kažu stručnjaci, da se završi linija mulja, ali ne treba zaboraviti da postoji niz poslova koji prate tehničku realizaciju na terenu, a to je ishodovanje određenih dozvola, zatim nemaju još, čini mi se, do kraja rešena neka pitanja, na primer, nusproizvodi koji se javljaju u tom digistoru, takozvanom, delu linije mulja, odnosno ta pogača gde će da se odlaže, da li ima energetsku vrednost, da li može da bude upotrebljiva”, navode u Ekološkom pokretu.

Đurđević je upozorio da će posebna pažnja biti usmerena na centralno postrojenje za prečišćavanje, čija će složena tehnologija zahtevati zapošljavanje iskusnih i stručnih ljudi, bez politizacije kadrova. Građani će, kako je rekao, takođe morati da se pripreme za veće račune za komunalije, što će biti neminovnost jer je alternativa tome, zaključio je on, povratak u zagađeni Veliki bački kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.