Predugačkih 30 godina

VIDEO K9: Skupština grada Zrenjanina u novembru prošle godine je, uprkos protestima lokalnih paora, usvojila odluku kojom je nemačkoj kompaniji Tenis na 30 godina dala pravo prvenstva zakupa za blizu dve i po hiljade hektara državnog zemljišta. Zrenjaninski socijalni forum organizovao je tribinu na temu izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države, na kojoj su poljoprivrednici još jednom izrazili nezadovoljstvo tom skupštinskom odlukom.

262

Poslednjih decenija u Srbiji je došlo do velike koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i više velikih vlasnika raspolaže desetinama hektara obradive površine.

Nedavno je Skupština Grada Zrenjanina dala u tridesetogošinji zakup više od 2.500 hektara obradive zemlje u državnom vlasništvu nemačkoj kompaniji Tenis i na taj način iz agrobiznisa potisnula domaće ratare.

Udruženje poljoprivrednika Banata se još od 2015. godine protivi izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te je tim povodom održana tribina na kojoj su potvrdili svoj negativan stav. Novina po kojoj se državno poljoprivredno zemljište daje u zakup investitorima, po pravu prvenstva na dug vremenski period, na 30 godina, potpuno je obeshrabrila poljoprivrednike, posebno iz Zrenjanina i okoline.

Poljoprivredno zemljište površine oko 2500 hektara odlukom Skupšine Grada dato je u zakup nemačkoj kompaniji Tenis, dok su druga dva investitora zakupili nešto više od 900 hektara poljoprivrednog zemljišta. Na taj način su poljoprivrednici u Banatu skoro trajno ostali bez tog zemljišta.

Brojnost poljoprivrednika je na teritoriji cele države sve manja pa je takva situcija i u Banatu. Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina je istakao i da su uglavnom svi mehanizmi protivljenja odluci o davanju u zakup investitorima iscrpljeni, a da jedino još preostaje da javno, poput održavanja tribina iskažu svoje nezadovoljstvo i da budno nastave da prate dalji razvoj situacije.

Neće se odustati od dalje borbe da se poboljša položaj poljoprivrednika i, uopšte, poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, zaključio je Slavko Vukov. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.