Predugačkih 30 godina

VIDEO K9: Skupština grada Zrenjanina u novembru prošle godine je, uprkos protestima lokalnih paora, usvojila odluku kojom je nemačkoj kompaniji Tenis na 30 godina dala pravo prvenstva zakupa za blizu dve i po hiljade hektara državnog zemljišta. Zrenjaninski socijalni forum organizovao je tribinu na temu izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države, na kojoj su poljoprivrednici još jednom izrazili nezadovoljstvo tom skupštinskom odlukom.

0
274

Poslednjih decenija u Srbiji je došlo do velike koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i više velikih vlasnika raspolaže desetinama hektara obradive površine.

Nedavno je Skupština Grada Zrenjanina dala u tridesetogošinji zakup više od 2.500 hektara obradive zemlje u državnom vlasništvu nemačkoj kompaniji Tenis i na taj način iz agrobiznisa potisnula domaće ratare.

Udruženje poljoprivrednika Banata se još od 2015. godine protivi izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te je tim povodom održana tribina na kojoj su potvrdili svoj negativan stav. Novina po kojoj se državno poljoprivredno zemljište daje u zakup investitorima, po pravu prvenstva na dug vremenski period, na 30 godina, potpuno je obeshrabrila poljoprivrednike, posebno iz Zrenjanina i okoline.

Poljoprivredno zemljište površine oko 2500 hektara odlukom Skupšine Grada dato je u zakup nemačkoj kompaniji Tenis, dok su druga dva investitora zakupili nešto više od 900 hektara poljoprivrednog zemljišta. Na taj način su poljoprivrednici u Banatu skoro trajno ostali bez tog zemljišta.

Brojnost poljoprivrednika je na teritoriji cele države sve manja pa je takva situcija i u Banatu. Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina je istakao i da su uglavnom svi mehanizmi protivljenja odluci o davanju u zakup investitorima iscrpljeni, a da jedino još preostaje da javno, poput održavanja tribina iskažu svoje nezadovoljstvo i da budno nastave da prate dalji razvoj situacije.

Neće se odustati od dalje borbe da se poboljša položaj poljoprivrednika i, uopšte, poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, zaključio je Slavko Vukov. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.