Predstavljene mere za podršku poljoprivredi

VIDEO K9: Na području Grada najviše poljoprivrednih gazdinastava registrovano je u Novom Sadu, Kaću, Kovilju, Kisaču i Futogu. Kako bi i ove godine dali podršku poljoprivrednoj proizvodnji, Gradska uprava za privredu napravila je i ove godine Program podrške razvoju poljoprivrede za šta su, kako kažu, izdvojena značajna sredstva. Uskoro će biti raspisani i konkursti te će svi zainteresovani poljoprivrednici moći da se prijave.

527

Na Sednici Skupštine Grada Novog Sada, održanoj prošle nedelje, usvojen je Program podrške razvoju poljoprivrede na teritoriji Grada Novog Sada, koji je danas i predstavljen.

Grad Novi Sad, kako je rečeno, već drugu godinu za redom donosi ovakav program podrške poljoprivredi. Prethodne godine ostvaren je Akcioni plan podrške organskoj proizvodnji koji je proširen novim merama podrške. Program podrške poljoprivredi za 2016. godinu sastoji se od dve značajne mere u vrednosti od 10 miliona dinara.

“Poljoprivredna proizvodnja na području Grada Novog Sada odvija se na površini od oko 45 hiljada hektara, što je skoro 60% ukupne površine Grada Novog Sada. To vam govori o tome da poljoprivreda treba da ima veći značaj i kada je u pitanju podrška Grada. Ja sam, na neki način, ponosan na to što, evo, drugu godinu zaredom imamo sredstva iz budžeta koja su upravo namenjena našim poljoprivrednim proizvođačima”, istakao je mr Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu.

Jedna od njih je mera kreditne podrške – sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite u iznosu 3.350.000 dinara i mera ruralnog razvoja za koju je opredeljeno 6.650.000 dinara. Gradska uprava za privredu finansira i investiciju koja se odnosi na osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u iznosu od 70% do 100% vrednosti polise osiguranja.

Zatim, reč je i o programima kontrolisane poljoprivredne proizvodnja koja obuhvata kontrolu primene zaštitnih preparata, kontrolu plodnosti zemljišta, korišćenje nove generacije đubriva, kontrolu pojave insekata i drugo kako bi ishrana biljaka bila uravnotežena. Za realizaciju ove mere predviđeno je 900.000 dinara.

Tu su i programi za Zaštitu oznake geografskog porekla, a Grad, kako je istaknuto, već ima svoja dva prepoznatljiva brenda i to Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med, kao jedini monoflorni med u Evropi. Za realizaciju ove mere predviđeno je 1.000.000 dinara.

Grad će finansirati i investiciju koja se odnosi na osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja kao i ivesticije koje se odnose na sadni i semenski materijal dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji i kontrolu i sertifikaciju. A ove godine podržani su i organske poljoprivredni proizvođači i putem subvencionisanja neophodne opreme u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Za realizaciju ove mere predviđeno je 1.500.000 dinara.

Prema rečima Sečujskog, održivi razvoj poljoprivrede i ruralnih područja zahteva da bude zasnovan na praćenju novih tehnologija, stručnom usavršavanju i edukaciji za šta su takođe izdvojena sredstva.

Na konferenciji je bilo reči i o realizovanim merama za podršku poljoprivredi u 2015. godini, kao i o nedavno završenim edukativnim predavanjima namenjenim poljoprivrednim proizvođačima koja su realizovali profesori Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada i saradnici Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda.

“Smatramo da je agroekonomija jako bitna za za sve proizvođače, kako bi oni mogli da podignu nivo svoje proizvodnje, kako bi mogli da plasiraju svoje proizvode i podignu produktivnost rada. E, upravo to je bio povod da mi njima damo određene informacije koje će njima koristiti upravo u ovu svrhu, kako da budu što konkurentniji na tržištu, kako da postignu veće cene, i tako dalje”, naveo je prof. dr Branislav Vlahović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ova besplatna predavanja održavana su od decembra prošle godine do januara tekuće. Serija ovih predavanja održana je u četiri mesne zajednice, u Futogu, Kisaču, Kaću i Sremskoj Kamenici, sa ukupno deset tema. Neophodnost osiguranja useva, značaj vođenja knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima, upotreba i primena informacionih tehnologija u poljoprivredi, edukacija iz oblasti marketinga, kako doći do sredstava za poljoprivrednu proizvodnju su samo neke od tema održanih predavanja.

Edukativna predavanja je slušalo 130 poljoprivrednih proizvođača, a svima su bile uručene diplome – sertifikati o odslušanim predavanjima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.