Predstavljene dve knjige Srpske enciklopedije

VIDEO K9: Snaga države ogleda se i na polju kulture i u očuvanju duhovnih vrednosti, rečeno je danas u Matici srpskoj na predstavljanju prve dve knjige trećeg toma Srpske enciklopedije.

0
12

U Matici srpskoj danas su predstavljene prva i druga knjiga III toma Srpske enciklopedije. Matica srpska i Srpska akademija nauka i umetnosti, zajedno sa Zavodom za udžbenike kao izvršnim izdavačem, do sada su objavile pet knjiga Srpske enciklopedije. Na taj način zaokruženi su tomovi I, II i III nacionalne enciklopedije koja je zamišljena u 10 tomova.


Snaga države ogleda se u infrastrukturi, ekonomiji, odbrambenoj moći, ali i na polju kulture i u očuvanju duhovnih vrednosti. Kako su naša država i naš grad jačali, mi smo bili spremniji da, uz političku volju, pomognemo stvaranju nacionalne enciklopedije. Matica srpska je na dobrom putu da zaokruži taj proces, a mi smo privilegovani što smo savremenici nastajanja srpske knjige nad knjigama. Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i moja malenkost, tražili smo podršku od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobili smo je, pa su se tako stvari pokrenule. Verujem da će Matica i u decenijama pred nama biti košnica našeg kulturnog i duhovnog bogatstva

Matica srpska je, naglasio je Vučević, najznačajnija kulturna i duhovna institucija u Srba i dužnost je grada, pokrajine, države i društva u celini da pomaže njenu delatnost.
Srpska enciklopedija, kako je rečeno, zasnovana je na savremenim naučnim i leksikografskim znanjima, a njen glavni cilj jeste sakupljanje, sistematizovanje i enciklopedijsko tumačenje sveukupnog istorijskog razvoja i savremenog položaja srpskog naroda.

Ovo su krupni koraci u našoj enciklopedistici, naglasio je dr Stanić koji je najavio da bi treća knjiga u ovom tomu Srpske enciklopedije, na kojoj se, kako je naveo, intenzivno radi, mogla biti završena do kraja sledeće godine i potom štampana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.