Predstavljena virtuelna izložba o Pupinu i Tesli

588

(VIDEO K9) U susret godišnjici rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina (9. oktobar 1854 -12. mart 1935) juče  je u njegovom rodnom mestu Idvoru predstavljena virtuelna izložba, koja prvi put prikazuje šta povezuje Pupina i Nikolu Teslu.

Tokom mnogo godina američka štampa je pratila aktivnosti Tesle i Pupina ,a među više od 1.500 članaka ima mnogo onih koji u kojima se obojica pominju.

Potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin” Aleksandra Ninković-Tašić podsetila  je na glasine o konkurentskom odnosu dvojice naučnika i istakla da nova izložba virtuelnog muzeja, čiji je ona autor, obuhvata novinske članke američke štampe koji pokazuju sličnosti između Pupina i Tesle.

Ona je pomenula samo neke od najatraktivnijih naslova: “Tesla i Pupin će zajedno uspeti da naprave pronalazak koji će zaustaviti rat” i “Tesla i Pupin kuju planove za mir u svetu”.

Tašićeva je otkrila da dvojicu naučnika povezuje i njihov odnos prema majkama koje su im bile veliki uzor i podrška kao i odnos prema tradiciji i umetnosti.

Pupinov odnos prema umetnosti  je ilustrovan podatkom da je veliki srpski pronalazač, sledeći preporuke Uroša Predića, kupovao značajna umetnička dela i nosio ih u Amerku gde ih je čuvao dok se ne stvore uslovi u srpskim muzejima a zatim ih je vraćao plaćajući carinu i opremu tih dela.

Virtuelna izložbaje  prva  je u nizu aktivnosti u susret 2014. godini, koja će na nacionalnom nivou biti obeležena kao Godina Mihajla Pupina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.