Predstavljen vodič za rad sa LGBT osobama

VIDEO K9: Mlade LGBT osobe svakodnevno su suočene sa različitim vidovima diskriminacije i nerazumevanja čak i onih koji bi, po prirodi posla, trebalo da im pomognu. U tom cilju organizovane su radionice za zaposlene u ustanovama i organizacijama koje rade s mladima, a danas su predstavljeni i rezultati tih edukacija.

502

Istraživanje rađeno 2017. godine o potrebama mladih LGBT osoba u Novom Sadu, pokazalo je da su tim mladim ljudima napotrebniji ljudi kojima bi mogli da se obrate kada im je to najpotrebnije.

“Na osnovu toga smo odlučili da uradimo obuku onih koji rade sa mladima kako da rade LGBT mladim osobama. Ono sa čime se oni suočavaju su klasični problemi sa kojima se inače adoloscenti suočavaju sa tim što je njihovo iskustvo otežano zbog homofobije, diskriminacije koja je sve prisutna u društvu i zbog samog ne znanja stručnjaka o tome šta je njihov sadržaj iz života”, rekla je Isidora Isakov iz Grupe Izađi.

U tom cilju su organizovane radionice kroz koje je prošlo obuku više od 80 ljudi, mahom zaposlenih u centrima za socijalni rad i učeničkim domovima. Odštampan je i priruručnik sa osnovama pristupa mladim LGBT osobama.

O ovom problemu se, kako je istaknuto na skupu, mora mnogo više govoriti i raditi na razbijanju stereotipa koji o LGBT osobama vladaju u društvu.

“Potrebno je raditi sa osobama koje su stručne, da u tom periodu najčešće dolaze sa njima na koji način da im se približe da im pomognu jednostavno kako u tom periodu da prođu najbolje”, navela je Marina Popov Ivetić, Zaštitnik građana Novog Sada.

LGBT osobe su deo svakog segmenta našeg društva i neophodno je u taj proces, kako je navela, uključiti širi spektar stručnjaka, prosvetnih, medicinskih, ali i iz omladinskog sektora.

Priručnik za rad koji je predstavljen predstavlja zajednički projekat Grupe Izađi i Centra za razvoj demokratskog društva Europlolis uz podršku i u saradnji sa Zaštitnikom građana Grada Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.