Predstavljen “Muzej 20 21”

VIDEO K9: Programski savet i projekat „Muzeja 20 21“ predstavio je danas u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je naveo da će u toj ustanovi na savremen način biti čuvani stvaralaštvo i značajni kulturni dometi Novog Sada i Vojvodine u 20. i 21. veku.

0
19

Predstavljajući Programski savet i projekat „Muzeja 20 21“, predsednik Pokrajinske vlade istakao je da će u njemu biti sačuvano i prikazano bogato stvaralaštvo i značajni kulturni dometi Novog Sada i Vojvodine u 20. i 21. veku na savremen tehničko-tehnološki način.

„Imamo veliki zamajac i sjajnu ideju koju ćemo pretočiti u delo da bismo napravili prostor u kome će stvaraoci moći da predstave našu kulturnu baštinu i kreiraju nove sadržaje. Otuda i simboličan naziv Muzeja jer će se u njemu prelamati kulturni sadržaji i trendovi 20. i 21. veka sa ciljem da imamo jednu vrstu poveznice između onog čemu kultura teži i naše baštine koju su stvaraoci kreirali minulih decenija“, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Vrednost projekta je 1,2 milijarde dinara. Projektna dokumentacija je završena i novac za ovaj projekat obezbeđen u budžetu AP Vojvodine za narednu godinu, kazao je Mirović. Planirano je da radovi počnu u drugoj polovini naredne godine.

Ovaj projekat podrazumeva rekonstrukciju postojeća četiri objekta – Studija M, zgrade Radio-televizije Vojvodine, aneksa zgrade RTV-a i zgrade Novosadske trgovačke omladine. Ideja je da ovaj prostor bude priveden novoj, muzejskoj nameni i da predstavlja kulturu Vojvodine u svim segmentima – film, strip, muzika, fotografija, slikarstvo, književnost i drugo.  Studio M će, naveo je Mirović, kao mesto od koga je mnogo toga počelo, zadržati svoju osnovnu funkciju.

„Zadatak Saveta je da zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, pokrajinskim i gradskim ustanovama kulture, napravi koncept i stvori jednu vrstu idejne osnove koja će zajedno sa tehnološkim kapacitetima koje ovaj objekat ima moći da predstavi sve ono što su naši umetnici stvarali minulih decenija. Ovde je koncept na tehnološkom potencijalu u kome ćemo koristiti ono što pruža 21. vek u smislu projekcije, zvuka, inovativnog sadržaja tako da predstavimo sve ono što je staro u novoj formi, ali i da dobijemo obnovljenu koncertnu dvoranu i muzejski i izložbeni prostor za kreativne sadržaje“, izjavio je Mirović.

Pomenimo i da su članovi Programskog saveta Dragan Stanić, Fedor Vrtačnik, Aleksandar Dujin, Bogomir Mijatović, Nenad Šaponja, Dragan Stojkov, Antal Silard, Dejan Tomić, Ksenija Silađi, Danilo Vuksanović, Jovan Gvero, Aleksandar Stojšin i Jene Hajnal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.