Prednosti programa ERAZMUS + u MŠ “7. april”

VIDEO K9: U drugoj polovini novembra, zahvaljujući ERAZMUS plus programu, 12 učenika i dvoje nastavnika Medicinske škole "7. april" otići će u Grčku na dvonedeljnu stručnu praksu.

0
244

Novosadska Srednja medicinska škola “7. april” polovinom novembra šalje grupu od 12 učenika i dvoje nastavnika na stručnu praksu u Grčku, gde će boraviti dve nedelje zahvaljujući ERAZMUS + programu.

Ovo, kako kažu, nije prvi put da su uključeni u ERAZMUS + projekat, jer su nešto ranije postali i partnerska škola za razmenu učenika mladih profesionalaca sa Francuskom i Nemačkom.

“Erazmus plus program je za nas bio vrlo interesantan zbog toga što je podrazumevao mobilnost učenika i nastavnika. Znači, odrađivanje stručne prakse ili upoznavanje sa novim tehnikama, metodama nege pacijenata koje se kod nas, možda trenutno ne rade, ali se rade na teritoriji Evropske Unije. Zbog toga bi se mi poboljšali u smislu predavanja, edukacije i uopšte pripreme naših učenika za budući posao. Da se upoznaju sa nekim najnovijim načinima rada, na nekom drugom mestu koje se možda, možda trenutno, sad to ne možemo da tvrdimo, videćemo kad odemo, da li je na višem nivou nego što je kod nas”, rekao je Đorđe Iskrin, direktor MŠ “7. april”.

Ova škola je, prema njegovim rečima, trenutno jedna od najtraženijih stručnih škola u Srbiji, jer upisom u nju učenici stvaraju predispozicije za efikasno pronalaženje posla. Što se tiče pomenutog projekta, cilj je, kako je objasnio, da se nove metode prenesu na učenike škole, buduće medicinkse sestre i tehničare.

“To je reč o međunarodnoj saradnji, pre svega, mi smo našli jednu partnersku organizaciju i u Republici Grčkoj i u Solunu je nađen partner koji će nas ugostiti dve nedelje i koji je obezbedio, pre svega prisustvo naših učenika i nastavnika na nastavnim bazama odnosno u bolnicama gde će imati kontakt sa novim načinima i metodama rada”, naveo je Iskrin.

On je istakao da je za učenike ove škole praktičan rad važan sa više aspekata.

“U velikoj meri će značiti zbog tog što će im davati samopouzdanje, što će otprilike tamo saznati kolio već znaju. Pogotovo što su oni što se tiče obrazpovanja u Evropskoj Uniji, mi smo zadržali onaj stari sstem u kome se u srednjim školama, medicinskim, radi na svim nivoima d akad izađu iz srednje škole budu spremni za rad. U Evropskoj Uniji je uglavnom nešto drugačije. Oni se posle srednje škole tek opredeljuu za ovaj posao. Za školovanje za medicinske sestre, tehničare, laborante i tako dalje. Tako da je to samopouzdanje vrlom važno, jer će shvatiti da je to sve manje više u nekom zajedničkom formatu”, kazao je Iskrin.

Iskustva stečena u Grčkoj đaci i nastavnici će po povratku preneti ostalim učenicima ove škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.