Predloženi dobitnici Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

VIDEO K9: Galerija Matice srpske i list "Dnevnik" predloženi su za kandidate za Oktobarsku nagradu za ovu godinu, dok su Dom zdravlja "Novi Sad" i svetski i evropski šampion u savate boksu i humanista Goran Bajšanski predloženi kandidati za Novembarsku povelju za 2017. godinu, odlučeno je na poslednjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

0
616

Galeriju Matice srpske za Oktobarsku nagradu predložio je Univerzitet u Novom Sadu. U inicijativi je između ostalog navedeno da je Galerija Matice srpske jedna od najstarijih i najbogatijih nacionalnih umetničkih muzeja u regionu i istovremeno moderan evropski muzej. Galerija Matice srpske je osnovana 1847. godine u Pešti u okviru Matice srpske, najstarijeg srpskog književnog, naučnog i umetničkog društva.

List “Dnevnik” za Oktobarsku nagradu predložili su akademici Srpske akademije nauke i umetnosti ogranak u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, akademik Miro Vuksanović i akademik Teodor Atanacković. U obrazloženju je navedeno da je “Dnevnik”, koji ove godine puni 75 godina, najstariji dnevni list na srpskom jeziku koji izlazi u Vojvodini, a drugi po starosti u Srbiji, te list koji je otvoren za nove ideje, uvek spreman da doprinese razvoju društva, nauke, kulture.

Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skuštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.

Dom zdravlja “Novi Sad” za Novembarsku povelju je predložilo Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. U incijativi se kaže da je pružanje zdravstvenih usluga u Domu zdravlja “Novi Sad” intenzivno i dostupno, da je u periodu od 2012. do 2016. godine za 25 odsto porastao broj pruženih zdravstvenh usluga, da je smanjen crni bilans obolevanja i umiranja od bolesti koje se mogu na vreme otkriti i lečiti, da ima veliku ulogu u premošćavanju primarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Izmeđuostalog, u Inicijativi se navodi i da Dom zdravlja “Novi Sad” ove godine obeležava 50 godina postojanja.

Svetskog i evropskog šampiona u savate boksu i humanistu Gorana Bajšanskog za Novembarsku povelju su predložili novinarka i sportiskinja Sandra Zekić, Gradski rukometni savez , Savate klub “Vojvodina”, Udruženje “Čepom do osmeha”, Fondacija Tijane Jurić i Savate savez Srbije. U inicijativi se između ostalog navodi da Bajšanski promoviše sport i svoj grad, da organizuje i učestvuje u nizu humanitarnih akcija, pomaže slična udruženja i učestvuje u manifestacijama humanitarnog i sportskog karaktera.

Podsetimo, Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Novembarska povelja  Novog Sada dodeljuje se povodom osloboženja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i 2 dana kada je doneta Odlukao prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.