Predložen Plan razvoja APV do 2030. godine

VIDEO K9: Predlog Odluke o donošenju Plana razvoja AP Vojvodine 2023–2030. godine, o kom će se izjasniti poslanici na sednici Skupštine Vojvodine, utvrdila je Pokrajinska vlada na današnjoj sednici.

0
28

Predlog Odluke o donošenju Plana razvoja AP Vojvodine 2023–2030. godine, koji je na današnjoj sednici utvrdila Pokrajinska vlada i uputila ga na usvajanje poslanicima Skupštine Vojvodine, definiše, kako je saopšteno, efikasan model organizacije i koordinacije razvojnih politika AP Vojvodine i utvrđivanje optimalnih rešenja za prevazilaženje zatečenih razvojnih problema i unapređenje društveno-ekonomskog položaja svih građana naše pokrajine.

Plan razvoja definiše ciljeve u svim oblastima društvenog života i mehanizme za njihovo ostvarivanje, kao i odgovornost svih kojima će primena tih mehanizama biti poverena.

Prioritetni ciljevi ovog plana i mere za njihovo ostvarivanje integrisani su u četiri razvojna pravca: Vojvodina kao mesto neprekidnog rasta životnog standarda, energetski održiva, digitalna i prostorno povezana Vojvodina, zelena Vojvodina, otporna na klimatske promene i interkulturalna Vojvodina.

Nosilac izrade ovog strateškog dokumenta jeste Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a proces izrade je koordinirala Razvojna agencija Vojvodine. U izradi ovog dokumenta je učestvovalo više od 20 institucija sa više od 100 stručnih predstavnika, a javnim prezentacijama je prisustvovalo više od 300 zainteresovanih građana.

Na današnjoj sednici Pokrajinska vlada je usvojila još jedan strateški dokument, Predlog odluke o Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini za period od 2023. do 2026. godine.

Takođe su utvrđeni predlozi odluka o izradi prostornih planova područja posebne namene predela izuzetnih odlika „Kanjiški jaraši“, Parka prirode „Slatine u dolini Zlatice“ i područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E 70, deonica Pančevo – Vršac – granični prelaz Vatin, kao i odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju nasipa kod naselja Kupinovo.

Takođe su opredeljena sredstva za nastavak radova na obnovi i uređenju Nikolajevske crkve u Novom Sadu u iznosu od 86,5 miliona dinara koja su usmerena Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, kao i 23,6 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica za treću fazu radova na sanaciji konaka manastira Mala Remeta na Fruškoj gori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.