Predložen budžet APV za 2022.

VIDEO K9: Bužet Vojvodine za 2022. godinu predložen je u iznosu od oko 88 milijardi i 400 miliona dinara, saopšteno je danas nakon sednice Pokrajinske vlade.

0
10

Predlogom pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine za 2022. godinu, koji je danas usvojila Pokrajinska vlada, obim pokrajinskog budžeta utvrđen je u visini od 88,4 milijarde dinara i veći je za 13,2 milijarde dinara, odnosno za 17,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Fiskalni deficit projektovan je u iznosu od 7,3 milijarde dinara, ili 9,1 odsto ukupnih prihoda, dok kapitalni deo budžeta iznosi 23,6 milijardi dinara ili 26,7 odsto ukupnog obima budžeta.

U budžetskoj 2022. godini, kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade planirana su nova ulaganja za unapređenje energetske efikasnosti objekata javne namene, rekonstrukciju i promenu namene objekata za potrebe Muzeja 2021, te za uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu.

Biće ulagano u rekonstrukciju postrojenja za proizvodnju pijaće vode u Beočinu i Odžacima, kao i u izgradnju postrojenja u Temerinu. Planirana je izgradnja fiskulturne sale Gimnazije „Laza Kostić“ u Novom Sadu, kao i izgradnja sportske hale u Novom Kneževcu. Predviđena su izdvajanja za započete projekte kao što su izgradnja Kamenice 3 sa PET centrom, dalje jačanje zdravstvene infrastrukture, automatizacija sistema odbrane od grada za radarske centre „Samoš“ i „Bajša“.

U novoj budžetskoj godini planirana su i sredstva za infrastrukturno opremanje sedam industrijskih zona u Vojvodini, kao i za integrisano upravljanje otpadom, otpadnim vodama, hemikalijama i biocidnim proizvodima.
Sredstva su obezbeđena i za nastavak mera pronatalitetne populacione politike, za učešće u finansiranju izgradnje zgrade za socijalno stanovanje u opštini Bač, te za regresiranje prevoza učenika i studenata.

U novom budžetu obezbeđena su sredstva za novoosnovani Kreativni centar „Hertelendi–Bajić” u Bočaru, kao i za otvaranje Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Beloj Crkvi.
Biće nastavljeno i sufinansiranje projekata koje je podržala Evropska unija i to, kao je sapšteno, u dvostruko većem obimu nego 2021.

Servisiranje duga iznosi 1,2 milijarde dinara, što je oko 650 miliona dinara manje zahvaljujući prevremenoj otplati duga koja je realizovana ove godine.
U saopštenjuse dodaje i da je, analizom kretanje poreskih prihoda budžeta Vojvodine u prethodnih pet godina, uočljivo njihovo dvostruko povećanje sa 11,13 odsto na 22,22 odsto, što je, smatraju u Pokrajinskoj vladi, posledica povećanja zaposlenosti, rasta zarada i profitabilnosti privrede.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.