Predlog Zakona o eksploataciji ruda na čekanju

VIDEO K9: Pet zakona iz oblasti rudarstva koje su 4. aprila Narodnoj skupštini podneli narodni poslanici Poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET i SLOGA još uvek su u skupštinskoj proceduri.

0
50

Početkom aprila poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović predao je u aprilu Skupštini Srbije predloge pet zakona iz oblasti rudarstva, kojima se predlaže da 50 odsto koristi od eksploatacije ruda ide društvu i državi.

Država trenutno prihoduje oko 8,5 milijardi dinara godišnje, a ukoliko predloženi zakoni budu usvojeni, ta cifra bi iznosila oko 120 milijardi dinara, što je 14 puta više, naveo je Aca Udicki iz Pokreta za preokret.

Opštine bi, kako je rekao, prema preloženim zakonima umesto 1, ubirale 3,5% berzanske vrednosti rude.

Predloženi zakon, kazao je Udicki, definiše da ivestitor sve naknade, rente, i slično, uplaćuje direktno korisnicima, tako da bi lokalne samouprave praktično kontrolisale da li je investitor ispunio svoje obaveze. Predloženi su zakon o koncesionim istraživanjima i eksploataciji rudnog blaga, o koncesionim naknadama za istraživanje i eksploataciju rudnog blaga, o tehničkom nadzoru investitora koji obavlja geološka istraživanja i eksploataciju rudnog blaga, o izgradnji i održavanju filtera industrijskih gasova velikih stacionarnih izvora zagađenja vazduha i zakon za izgradnju i održavanje prečistača komunalnih i industrijskih voda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.