Predavanje o svetlosnom zagađenju

VIDEO K9: Svakog prvog utorka u mesecu zainteresovani sugrađani u Novom Sadu mogu da prate naučno-popularna predavanja stručnjaka sa Prirodno-matematičkog fakulteta, a u okviru manifestacije "Oči u oči sa naukom". Prva u nizu tema je svetlosno zagađenje o kojem će biti reči sutra u Domu kulture.

0
88

Započeo je novi ciklus naučno-popularnih predavanja u organizaciji PMF-a. Sugrađani će već sutra u Domu kulture moći će da prisustvuju predavanju pod nazivom “Noć je kratko trajala, a nama je trebala najduža na svetu”.

Dajana Bjelajac sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo govoriće o svetlosnom zagađenju. Prema rečima stručnjaka, svetlosno zagađenje u spoljašnjim prirodnim uslovima predstavlja izmenu nivoa prirodne svetlosti koja dočazi od zvezda i drugih nebeskih tela u noćnim satima, a sa druge strane, pod svetlosnim zagađenjem u našim domovima i na radnim mestima smatra se ona količina, intenzitet i spektar veštačkog osvetljenja koja narušava ljudsko zdravlje.

“Svetlosno zagađenje je zaista nešto što je velika nepoznanica u Srbiji i ja kao geograf, koja se bavim geografijom naselja mogu da pričam iz jednog ekološkog apsekta u urbanim sredinama, a konkretno o svetlosnom zagađenju. Pretpostavljam da će se građani pitati na koji to način svetlost može da upravlja nešto ili kako svetlost može da se upravlja, pa bi bilo dobro da dođu da to čuju malo konkretnije”, rekla je Msr Dajana Bjelajac, sa Prirodno- matematičkog fakulteta.

Cilj ovih popularnih predavanja je, kako je kazala, da široj javnosti, kako deci tako i starijima, na zanimljiv i prijemčiv način približe određene oblasti nauke koje se tiču i njihove svakodnevice.

“Održava se u Domu kulture koji uglavnom okuplja veoma kvalitetne muzičare, pa je zbog toga ovo jedno “muzičko predavanje” i iskoristiću priliku da povežem percepciju naših građana, kako oni doživljavaju rasvetu u Novom Sadu, a kroz muzičke numere koje su otpevali neki od naših najpoznatijih muzičara, pa zato se i predavanje zove “Noć je kratko trajala, a nama je trebala najduža na svetu”, kazala je Bjelajac.

Zainteresovani koji žele da saznaju na koji način sve intenzivniji procesi urbanizacije i samo uređenje gradova doprinose stvaranju svetlosne kupole iznad naših gradova dobrodošli su na ova besplatna februarska predavanja koja će u klubu “Dom kulture” u Ignjata Pavlasa 4 biti održavana utorkom od 18 do 19 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.