Predavanje o Kristalnoj noći u Klubu Jevrejske opštine

VIDEO K9: U Klubu Jevrejske opštine Novi Sad u ponedeljak će biti organizovano predavanje povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se sutra obeležava u celom svetu u znak sećanja na Kristalnu noć.

109

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se sutra, 9. novembra, u čitavom svetu u znak sećanja na nacističko nasilje na ulicama nemačkih gradova 1938. godine, odnosno na događaj koji je poznat kao Kristalna noć.

Tim povodom će u Klubu Jevrejske opštine Novi Sad, u ponedeljak, 11. novembra od 18 časova, biti organizovano predavanje na kojem će o Kristalnoj noći govoriti doktorka Gordana Todorić.

Tog dana državno nasilje prema Jevrejima dostiglo je kulminaciju, čime je učinjen ključni korak prema takozvanom “konačnom rešenju jevrejskog pitanja” u tadašnjoj Nemačkoj, odnosno, ključni korak prema Aušvicu, Mauthauzenu, Bergen-Belzenu, Jasenovcu i drugim fašističkim logorima smrti.

Zato 9. novembar jeste jasno upozorenje čitavom čovečanstvu da se Kristalna noć, ali i sve ono što joj je prethodilo i za njom sledilo, ne sme ponoviti, poruka je ovog predavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.