Predavanje o Kristalnoj noći u Klubu Jevrejske opštine

VIDEO K9: U Klubu Jevrejske opštine Novi Sad u ponedeljak će biti organizovano predavanje povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se sutra obeležava u celom svetu u znak sećanja na Kristalnu noć.

104

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se sutra, 9. novembra, u čitavom svetu u znak sećanja na nacističko nasilje na ulicama nemačkih gradova 1938. godine, odnosno na događaj koji je poznat kao Kristalna noć.

Tim povodom će u Klubu Jevrejske opštine Novi Sad, u ponedeljak, 11. novembra od 18 časova, biti organizovano predavanje na kojem će o Kristalnoj noći govoriti doktorka Gordana Todorić.

Tog dana državno nasilje prema Jevrejima dostiglo je kulminaciju, čime je učinjen ključni korak prema takozvanom “konačnom rešenju jevrejskog pitanja” u tadašnjoj Nemačkoj, odnosno, ključni korak prema Aušvicu, Mauthauzenu, Bergen-Belzenu, Jasenovcu i drugim fašističkim logorima smrti.

Zato 9. novembar jeste jasno upozorenje čitavom čovečanstvu da se Kristalna noć, ali i sve ono što joj je prethodilo i za njom sledilo, ne sme ponoviti, poruka je ovog predavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.