“Predanje dobrote i put ka uspehu”

VIDEO K9: Svečana dodela godišnjih memorijalnih priznanja "Predanje dobrote i put ka uspehu" održana je danas u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke Novog Sada.

0
56

U čast sećanja na novosadskog vajara Jovana Soldatovića i njegovog sina Gorana, ove godine je dodeljeno čak sedam nagrada i to za izuzetna nastojanja, doprinos i rezultate mladih sugrađana u razvoju omladinske kulture i kulturnog stvaralaštva.

Nagrade su dobitnicima svečano dodeljene u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke Novog Sada.

Knjigama i skulpturama nagrađeni su pobednici književnog i literarnog konkursa i oni koji su se, na predlog nekoliko humanitarnih ustanova, tokom ove godine pokazali nekim svojim dobrim delima.

Ideja o dodeli ove nagrade začeta je u godini kada je Novi Sad saznao da će poneti titulu Evropske prestonice kulture, podsetio je likovni umetnik i humanista dr Srđan Soldatović.

Jovan Soldatović jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih skulptora koji je, tokom svoje duge i bogate umetničke karijere, svoje stvaralaštvo predstavio na 48 samostalnih izložbi kod nas i u svetu. Autor je blizu stotinu javnih spomenika širom nekadašnje države, nagrađen sa 24 odličja, među kojima su Nagrada Politike za likovnu umetnost (1958), Oktobarska nagrada Novog Sada (1962), Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu (1970), Povelja grada Novog Sada (1981), Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1986) i Vukova nagrada (1999).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.