Pred osmacima prve odluke za budućnost

VIDEO K9: Manje od mesec dana ostalo je učenicima osmih razreda do polaganja završnih ispita, a tu je i donošenje velike odluke - koju srednju školu upisati?

0
789

Testovi profesionalne orijentacije pomažu osmacima da izaberu srednju školu, ali i pored toga, odluka nije laka, te se dešava i da do pred sam kraj đaci nisu sigurni u svoje odluke i nije retko da u poslednji čas promene želju.

“Učenici prolaze niz radionica koje održavaju stručni saradnici i odeljenski starešina, koji su vezani za njihov afinitet, spremnost, šta je ono što ih eventualno očekuje, šta je potrebno da znaju pre nego što počnu da se pripremaju za određena zanimanja? Takođe, rade se testovi profesionalne orjentacije, koji obuhvataju testove profesionalnih interesovanja, u kojima učenici popunjavaju za koje aktivnosti su najviše zainteresovani. Na osnovu testa dobijemo sliku čime bi oni želeli da se bave i kako sebe procenjuju gde bi se najviše snašli”, rekla je za Kanal 9 Lana Smiljanić, školski psiholog.

Osmacima je stručno osoblje uvek na raspolaganju za konsultovanje. Smiljanić dodaje da učenicima savetuju da se konsultuju i sa roditeljima prilikom donošenja ove velike odluke. Prema statistici Osnovne škole Branko Radičević, prošle godine najveći procenat osmaka odlučio se da školovanje nastavi u gimnaziji.

“Deca iz naše škole, negde oko 50% njih, upisuje gimnazije. Nekih 25% dece upisuje što ekonomsku, što medicinsku školu i u tehničke škole ide ostatak. Prošle godine je oko 50% dece upisano po prvoj želji na listi želja”, naveo je Aleksandar Maletin, direktor OŠ “Branko Radičević”.

Završni ispiti biće održani u junu. Ispit iz maternjeg jezika na programu je 14. juna, iz matematike 15., a kombinovani test koji obuhvata fiziku, hemiju, biologiju, istoriju i geografiju, biće održan 16. juna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.