“Precizna poljoprivreda u 2021”

VIDEO K9: Na radionici, koja je pod nazivom „Precizna poljoprivreda u 2021" održana trećeg dana Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, objašnjeno je na koji se način, zahvaljujući novim tehnologijama, dolazi do kvalitetnije proizvodnje, veće dobiti i manjeg zagađivanja životne sredine.

0
53

Precizna poljoprivreda, satelitska poljoprivreda ili specifično upravljanje usevima, koja je omogućena pojavom GPS sistema još uvek je puna nejasnoća i senzacionalizma što odbija proizvođače, kaže prof. dr Aleksanda Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Zato je Departmana za poljoprivrednu tehniku u saradnji sa Prognozno-izveštajnom službom AP Vojvodine, „PIS“-om, pokušao da razreši nedoumice o preciznoj poljopriovredi i uz pomoć nje proizvođačima da prikaže ono što ih najviše zanima – realno stanje na njivi.

Precizna poljoprivreda omogućava zemljoradnicima i istraživačima da pronađu svoj tačan položaj na terenu, što je neophodno pri kreiranju mapa prostorne varijabilnosti mnogih promenljivih koje se mogu meriti, poput prinosa, karakteristika terena/reljefa, sadržaja organskih materija, nivoa vlage, azota i slično.

Sedlar je istakao da precizna poljoprivreda podrazumeva da poljopriredni proizvođač posmatra parcelu po zonama, a ne kao jednu celenu zbog toga što specifični delovi imaju međusobno različite potrebe u biljnoj proizvodnji.

Precizna poljoprivreda je unapređena tehnologijama poput monitora prinosa koji se postavljaju na traktore koji poseduju GPS, kao i tehnologijama promenljivih učestalosti, koje se koriste prilikom sađenja, prskanja, navodnjavanja. itd.

Razvijeno je i mnoštvo senzora koji se postavljaju na traktor i mogu da mere nivo hlorofila, količinu vode koja je dostupna biljkama, kvalitet ploda koje se bere.

Na parcelama u Pokrajni, sve više je rezultata koja potvrđuju opravdanost ulaganja u sisteme precizne poljoprivrede, a mana je što je za sada kod nas omogućena jedino velikim proizvođačima.

Precizna poljoprivreda ima za cilj približiti se svakoj biljci i stvoriti joj optimalne uslove za razvoj i rast.

Istovremeno se postiže i učinak smanjenja negativnih utjecaja na okolinu od prekomerne prijene hemijskih sredstava za podsticanje rasta ili suzbijanje štetnih organizama.

Konačan efekt je ekonomičnija proizvodnja i značajne uštede repromaterijala, rada ljudi i strojeva te uštede u potrošnji energije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.