Prebrojavanje biciklista u saobraćaju

VIDEO K9: Na tri mesta u Novom Sadu postavljeni su brojači saobraćaja sa displejima za bicikliste u okviru investicije ,,Unapređenje saobraćajne opreme za kontrolu i praćenje saobraćaja''.

0
300

Uređaji ovog tipa već postoje u Novom Sadu, a ono što je novost je to da su po prvi put postavljeni displeji, poput onih koji uveliko postoje u Zagrebu, Budimpešti i Kopenhagenu.

“Njihova svrha je da se informacije o brojnosti biciklista učine dostupnim, kao i neke opšte informacije, datum, vreme, neki vremenski uslovi i slično i da se ljudi motivišu više da voze biciklo. To je na neki način ulaganje Grada u promociju biciklističkog saobraćaja”, rekao je Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Uređaji ovog tipa postavljeni su na tri lokacije u gradu – na Bulevaru Evrope, na Beogradskom keju i kod Štranda.

“U najavi je da će se postavljati i sledeće godine još nekoliko. Njih zaista ne treba stavljati svugde, ali na nekim ključnim rutama oni zaista mogu da posluže kao dobra motivacija ljudima koji voze bicikle i, naravno da na neki način predstavljaju Novi Sad kao biciklistički grad za one koji ga posećuju”, naveo je Trifković.

Brojači biciklističkog saobraćaja pomažu da se izradi saobraćajni model grada, ističe Trifković.

“Znači, da možemo da procenimo gde se kreću biciklisti, koliko se kreću, kad se najčešće kreću, koje doba dana i noći u zavisnosti od toga koje sve informacije brojači obrađuju može da se sazna koja je to prosečna brzina, koji je smer kretanja i slično”, kazao je Trifković.

Vremenom će ovi uređaji dati precizne podatke o tome da li broj biciklista negde u gradu opada ili raste, naveo je Trifković. On je podsetio i na probleme sugrađana koji voze bicikle koji još uvek nisu rešeni, poput onih sa ivičnjacima na biciklističkim stazama, oštećenja staza na Futoškoj ulici, kao problem Mosta slobode gde je i dalje zabranjeno kretanje na biciklima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.