Pre puta proveriti dokumenta

VIDEO K9: Sezona godišnjih odmora je u toku i mnogi će odlučiti da svoj odmor provedu u inostranstvu. Oni koji će uskoro krenuti na put, neophodno je i da budu upućeni u uslove ulaska u zemlju u kojoj će letovati, ali i informisani o zemlji i mestu, kako bi letovanje zaista bio odmor bez brige.

0
780

Zna se da je za letovanje u inostranstvu potreban pasoš, a kako ne bi došlo do problema na graničnim prelazima, neophodno je proveriti do kada pasoš važi.

Među najvažnijim stavkama bez kojih ne treba krenuti na put je i polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja, kako bi u slučaju nepredviđenih zdravstvenih problema, turisti bili adekvatno zbrinuti.

“Takođe, ona neka novina pozitivna je ta da za, recimo, Grčku nije više potrebna međunarodna vozačka dozvola, nego sa ovim novim vozačkim dozvolama može da se ide. Nažalost, još uvek zeleni karton je potreban za Makedoniju i za Bosnu i Hercegovinu, ako idete u Crnu Goru preko Bosne, to je bitno. U poslednjih par dana svedoci smo dezinformacija po pitanju ulaska u Crnu Goru, gde su informacije govorile da više ne može sa ličnom kartom, nego je potrebno posedovati baš pasoš, što nije tačno. I dalje je kao što je i bilo, MUP Crne Gore je zvanično informaciju dao da se ulazi kao i ranije, sa ličnom kartom, jedino za decu je potreban pasoš ili neki dokument sa fotografijom”, pojasnio je Marko Cvetinić iz Turističke agencije “Kompas”.

S obzirom na visoke temperature, Cvetinić savetuje da se u toku puta prave češće pauze, a ukoliko je planiran put noću, da se obrati pažnja na vreme dolaska, kako ono ne bi bilo u ranim jutarnjim časovima, kada postoji mogućnost da će se na ulazak u smeštaj čekati do popodnevnih časova. Jedna od dilema je i da li nositi hranu, ili je po potrebama kupovati u mestu boravka.

“Povodom informacija od ove sezone, odnosno dezinformacijama koje su kružile da je Grčka jako skupa sada. Prvo to nije tačno, cene su na nivou prošlogodišnjih, možda neke male nijansice variranja koje se i kod nas dešavaju, ali u svakom slučaju cene voća i povrća su niže nego kod nas. Tako da, prosto eto, savetujemo ljudima da te stvari ne nose tamo. Tamo je hleb skuplji, tamo su jaja skuplja, meso je na nivou cena, sveža riba, naravno, ovde nema sveže, već zaleđene i kakve, tamo to ne vredi nositi, tamo kupite sveže”, savetuje Cvetinić.

Cvetinić kaže da ne treba preterivati sa nošenjem hrane, jer su u Grčkoj cene slične, a u mnogim slučajevima i niže nego kod nas.

Za bezbrižan odmor potrebno je dobro se informisati pre polaska na put, a za proverene informacije najbolje je obratiti se turističkim agencijama i rešiti sve nedoumice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.